Výzva k předkládání návrhů

obrazek
25. října 2010 16:13, aktualizováno 15:13,

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ NÁVRHŮ – EACEA/24/10

Podpora programu Jean Monnet pro evropská sdružení působící na evropské úrovni v oblasti vzdělávání a odborné přípravy a evropské integrace (2010/C 287/05)

Stručný popis

Cílem této výzvy k překládání návrhů je podpora programu evropských sdružení v oblasti vzdělávání a odborné přípravy, která se věnují:

  • tématům evropské integrace a/nebo
  • naplňování cílů evropské politiky vzdělávání a odborné přípravy.

Právním základem pro tuto výzvu je „program celoživotního učení“, zejména jeho „podprogram Jean Monnet“.

Specifické cíle této výzvy k předkládání návrhů jsou následující:

  • podporovat vysoce kvalitní evropská sdružení, která prostřednictvím vzdělávání a odborné přípravy přispívají k prohlubování znalostí a zvyšování povědomí o evropském integračním procesu,
  • podporovat vysoce kvalitní evropská sdružení, která přispívají k provádění nejméně jednoho ze strategických cílů strategického rámce evropské spolupráce v oblasti vzdělávání a odborné přípravy.

Za správu této výzvy k předkládání návrhů odpovídá Výkonná agentura pro vzdělávání, kulturu a audiovizuální oblast (dále jen „agentura“), která jedná na základě pravomocí udělených Evropskou komisí (dále jen „Komise“).

Způsobilí žadatelé

Přihlášku může podat evropské sdružení, které splňuje následující podmínky:  

  • je neziskovou organizací,
  • má po dobu alespoň dvou let bez přestávky (ke dni lhůty k předkládání návrhů) sídlo a právní subjektivitu v jednom nebo několika státech způsobilých k programu celoživotního učení (27 členských států EU, Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Turecko, Chorvatsko a Švýcarsko),
  • působí převážně v členských státech Evropské unie a/nebo v jiných zemích způsobilých k programu celoživotního učení,
  • existuje jako subjekt, který sleduje cíl obecného evropského zájmu
  • v rámci své hlavní činnosti působí na evropské úrovni v oblasti vzdělávání a odborné přípravy,
  • zahrnuje členské organizace, které mají své sídlo v různých členských státech EU:

O      v případě, že žádá o rámcovou dohodu o partnerství, zahrnuje členská sdružení nejméně z devíti různých členských států EU,

O      v případě, že žádá o roční grant na provozní náklady, zahrnuje členská sdružení nejméně ze šesti různých členských států EU.

Tato členská sdružení musí mít status „plnoprávného člena“ (přidružené členské organizace a pozorovatelé se za „plnoprávné členy“ nepovažují). Rovněž členové evropského sdružení musí mít členskou strukturu, musí být neziskovými organizacemi a musí být činní v oblasti vzdělávání a odborné přípravy.

Ohledně způsobilosti členských organizací evropského sdružení upozorňujeme, že: za způsobilé členské organizace se nepovažují soukromé osoby, jednotlivé organizace bez členské struktury, jednotlivé instituce vysokoškolského vzdělávání, subjekty zřízené za účelem dosahování zisku, veřejné orgány a instituce, které jsou součástí správní struktury členských států.

Způsobilé činnosti

Financování v rámci této výzvy k předkládání návrhů ze strany Evropské unie má podobu grantů na provozní náklady. Tyto granty podporují určité provozní a správní náklady vybraných příjemců vynakládané na evropské činnosti prováděné podle dohodnutého pracovního programu.

Činnosti navrhovaného pracovního programu musí přispívat:

  • k prohlubování znalostí a zvyšování povědomí o evropském integračním procesu prostřednictvím vzdělávání a odborné přípravy a/nebo
  • k provádění nejméně jednoho z následujících strategických cílů strategického rámce evropské spolupráce v oblasti vzdělávání a odborné přípravy:
    1. realizovat celoživotní učení a mobilitu v učení;
    2. zlepšit kvalitu a efektivitu vzdělávání a odborné přípravy;
    3. podporovat spravedlivost, sociální soudržnost a aktivní občanství;
    4. zlepšit kreativitu a inovace, včetně podnikatelských schopností, na všech úrovních vzdělávání a odborné přípravy.

Období způsobilosti nákladů pro pracovní program trvající maximálně 12 měsíců začíná mezi 1. lednem 2011 a 1. dubnem 2011 a nesmí překročit rozpočtový rok příjemce.

Pro případnou dohodu jsou navrženy dva režimy:

Rámcová dohoda o partnerství

Organizace, které mají zájem o navázání dlouhodobého vztahu, se vyzývají k předložení žádosti o rámcovou dohodu o partnerství. Tento druh dohody formalizuje partnerství na dobu tří let.

Žádosti o rámcovou dohodu o partnerství musí obsahovat:

  • podrobný dvanáctiměsíční pracovní program na rok 2011 spolu s odpovídajícím rozpočtem,
  • tříletý akční plán (popis dlouhodobé strategie a cílů) zahrnující období let 2011–2013.

Akční plán by měl formulovat konkrétní navrhované cíle podle podoblasti vzdělávání a odborné přípravy, která je předmětem žádosti (všeobecné vzdělávání, odborné vzdělávání, vysokoškolské vzdělávání, vzdělávání dospělých atd.), stanovovat jasné priority pro předpokládané a plánované činnosti v souladu s cíli, k nimž přispívají (znalosti a povědomí o evropské integraci nebo strategický rámec ET 2020), definovat očekávané výsledky a harmonogram pro jejich dosažení.

Dohoda o ročním grantu na provozní náklady

Organizace, které nemají zájem o navázání dlouhodobého vztahu na základě rámcové dohody o partnerství, mohou předložit žádost o roční grant na provozní náklady.

Žádosti o roční grant na provozní náklady musí obsahovat:

  • podrobný dvanáctiměsíční pracovní program na rok 2011 spolu s odpovídajícím rozpočtem.

Je vyžadován jasný a včas naplánovaný pracovní program upřesňující druh a úroveň evropské spolupráce včetně podrobností o cílové skupině obyvatel, která má mít z činností prospěch.

POZN.: Organizace může podat žádost o rámcovou dohodu o partnerství nebo o roční grant na provozní náklady. Organizaci, která podala žádost o rámcovou dohodu o partnerství a nebyla úspěšná, lze vzít v úvahu a vybrat pro dohodu o ročním grantu na provozní náklady.

Kritéria přidělení

Rozhodnutí o přidělení rámcové dohody o partnerství se přijímá na základě kritérií uvedených v odstavcích A a B, kterým je přiznána stejná důležitost.

Rozhodnutí o přidělení ročního grantu na provozní náklady se přijímá na základě kritérií uvedených pouze v odstavci B, kterým je přiznána stejná důležitost.

A. Celková kvalita tříletého akčního plánu (2011–2013):

1) prospěšnost, jasnost a soudržnost dlouhodobých cílů (2011–2013); soulad mezi navrhovaným akčním plánem a činnostmi prováděnými danou organizací v minulosti;

2) strategie k dosažení očekávaných výsledků, metodika a vedení včetně organizačního modelu (rozdělení úkolů mezi členy organizace), které mají zajistit, aby bylo dosaženo cílů a výsledků s využitím výhod evropského přístupu;

3) očekávaný střednědobý a dlouhodobý dopad činností na vzdělávání a/nebo odbornou přípravu na evropské úrovni (nadnárodní povaha činností), významnost z hlediska strategie a cílů „ET 2020“; reprezentativnost organizace vůči cílové skupině, kterou zastupuje, vhodnost předpokládaných metod pro zajištění kvality výsledků a sledování a hodnocení činností, šíření a využívání výsledků.

B. Kvalita podrobného pracovního programu na prvních 12 měsíců v roce 2011 a jeho soulad s tříletým akčním plánem (2011–2013) ( 8 ).

Kvalita podrobného dvanáctiměsíčního pracovního programu se posuzuje na základě těchto tří kritérií přidělení:

1) prospěšnost, jasnost a soudržnost krátkodobých cílů (12 měsíců);

2) kvalita řízení pracovního programu (jasnost a soudržnost činností a rozpočtů navrhovaných pro dosažení cílů, harmonogram);

3) očekávaný dopad činností na vzdělávání a/nebo odbornou přípravu na evropské úrovni (zejména rozsah, v němž sdružení přispívá k provádění strategického rámce evropské spolupráce v oblasti vzdělávání a odborné přípravy („ET 2020“) a/nebo k prohlubování znalostí a zvyšování povědomí o evropském integračním procesu), viditelnost a podpora plánovaných činností a šíření výsledků, evropská přidaná hodnota.

Podrobnější popis informací týkajících se jednotlivých kritérií pro udělení grantu, které musí sdružení předkládající žádost poskytnout, je uveden v příloze 1 příručky pro žadatele.

Rozpočet

Celkový orientační rozpočet EU pro spolufinancování evropských sdružení v rámci této výzvy je stanoven ve výši 1 700 000 EUR.

  • Maximální výše ročního grantu na provozní náklady pro jedno sdružení (odpovídající prvnímu rozpočtovému roku 2011) v případě rámcové dohody o partnerství nepřesáhne částku 100 000 EUR. Předpokládá se však možnost navýšení maximální částky grantu pro druhý rok (2012) na 125 000 EUR a pro třetí rok (2013) na 150 000 EUR.
  • Maximální výše grantu na provozní náklady pro jedno sdružení na roční pracovní program trvající 12 měsíců (odpovídající jednomu rozpočtovému roku 2011) nepřesáhne částku 100 000 EUR. Stejná maximální částka (100 000 EUR) se předpokládá pro roky 2012 a 2013.

Organizace předkládající žádost si mohou zvolit mezi dvěma systémy spolufinancování:

a) financování na základě rozpočtu: tradiční způsob financování způsobilých nákladů, v jehož rámci finanční podpora EU činí nejvýše 75 % celkových způsobilých nákladů uvedených v rozpočtu pro pracovní program sdružení;

b) financování na základě paušálních sazeb: paušální financování (na základě počtu zaměstnanců), v jehož rámci finanční podpora EU činí nejvýše 75 % souhrnu prozatímních výdajů a výsledovky za příslušný rok.

Období způsobilosti nákladů pro pracovní program trvající maximálně 12 měsíců začíná mezi 1. lednem 2011 a 1. dubnem 2011 a nesmí překročit rozpočtový rok příjemce.

6. Lhůta a předkládání návrhů

Lhůta pro podání žádostí prostřednictvím internetu (elektronického formuláře) je

15.12.2010 ve 12:00 (poledne) bruselského času

pro:

  • žádost o rámcovou dohodu o partnerství (2011–2013) včetně žádosti o grant na provozní náklady na rok 2011, stejně jako pro
  • žádost o roční grant na provozní náklady na rok 2011.

Žádosti o rámcovou dohodu o partnerství (2011–2013) a/nebo dohody o ročních grantech na provozní náklady na rozpočtový rok 2011 musí být podány prostřednictvím internetového formuláře žádosti o grant (elektronického formuláře). Tento elektronický formulář je považován za originál.

Oficiální internetový formulář žádosti o grant (elektronický formulář) je k dispozici na této internetové adrese: http://eacea.ec.europa.eu v angličtině, francouzštině a němčině a musí být řádně vyplněn v jednom z úředních jazyků Evropské unie.

Avšak v zájmu jistoty jak žadatele, tak i agentury a za účelem předložení požadovaných doplňujících informací musí být agentuře poštou zaslán úplný tištěný exemplář dokumentace žádosti (tištěný exemplář podaného elektronického formuláře spolu s dalšími dokumenty – viz oddíl 13 pokynů pro žadatele) ve stanovené lhůtě (15.12.2010):

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Unit P2 — Lifelong Learning: Erasmus, Jean Monnet

Call for Proposal — EACEA/24/10

Office: BOU2 3/165

Avenue du Bourget/Bourgetlaan 1

1040 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Doplňující informace

Pokyny pro žadatele i elektronický formulář žádosti a přílohy jsou k dispozici na této adrese.