Výzva k předkládání návrhů

obrazek
20. října 2010 11:41, aktualizováno 10:41,
Výzva k předkládání návrhů  – EACEA/32/10

Tempus IV – Reforma vysokoškolského vzdělávání prostřednictvím mezinárodní spolupráce vysokých škol

Stručný popis:

Čtvrtá fáze programu Tempus zahrnuje období 2007–2013.

Celkovým cílem tohoto programu bude přispět k usnadnění spolupráce v oblasti vysokoškolského vzdělávání mezi členskými státy Evropské unie (EU) a partnerskými zeměmi, se kterými EU sousedí. Program zejména přispěje k podpoře dobrovolného sbližování s vývojem v oblasti vysokoškolského vzdělávání v EU, který vychází z Strategie Evropa 2020, Strategického rámce evropské spolupráce v oblasti vzdělávání a odborné přípravy („ET 2020“) a Boloňského procesu.

Účelem této výzvy k předkládání návrhů je podporovat mnohostrannou spolupráci mezi vysokoškolskými institucemi, orgány a organizacemi z členských států EU a partnerských zemí se zaměřením na reformu a modernizaci vysokoškolského vzdělávání.

Za správu této výzvy k předkládání návrhů odpovídá Agentura pro vzdělávání, kulturu a audiovizuální oblast (dále jen „agentura“), která jedná na základě pravomocí udělených Evropskou komisí (dále jen „Komise“).

Způsobilí žadatelé:

Aby byli žadatelé způsobilí k udělení grantu, musí se jednat o právnické osoby („právnické subjekty“) usazené po dobu delší pěti let v Evropské unii nebo v partnerských zemích programu Tempus.

Žadateli o Společné projekty musí být státem uznané veřejné nebo soukromé vysokoškolské instituce či sdružení, organizace nebo sítě vysokoškolských institucí, které se věnují prosazování, zlepšování a reformě vysokoškolského vzdělávání.

Žadateli o Strukturální opatření musí být právnické subjekty, jak je výše stanoveno pro společné projekty, nebo vnitrostátní či mezinárodní organizace rektorů, pedagogů či studentů.

Programu Tempus se mohou jako partneři/společní příjemci účastnit instituce a organizace, počínaje vysokoškolskými institucemi a organizacemi přes neakademické instituce až po organizace, jako jsou nevládní organizace, společnosti, průmyslové závody a orgány veřejné správy.

Tyto instituce a organizace musí mít sídlo v těchto čtyřech skupinách způsobilých zemí:

  • 27 členských států Evropské unie,
  • 4 země regionu západního Balkánu: Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Srbsko, stejně jako Kosovo
  • 17 zemí z oblastí, se kterými Evropská unie sousedí na jihu a východě: Alžírsko, Egypt, Izrael, Jordánsko, Libanon, Libye, Maroko, okupované palestinské území, Sýrie, Tunisko, Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldavsko, Ruská federace a Ukrajina,
  • 5 středoasijských republik: Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Turkmenistán a Uzbekistán.

Způsobilé činnosti a doba trvání:

Dva základní nástroje spolupráce v rámci této výzvy k předkládání návrhů programu Tempus jsou:

  • Společné projekty: projekty s přístupem „zdola nahoru“ zaměřené na modernizaci a reformu na úrovni institucí (vysokých škol). Společné projekty jsou zaměřené na přenos znalostí mezi vysokými školami, organizacemi a institucemi z EU a partnerských zemí i mezi subjekty z partnerských zemí.
  • Strukturální opatření: projekty, jejichž cílem je přispět k rozvoji a reformě systémů vysokoškolského vzdělávání v partnerských zemích, zvýšit jejich kvalitu a význam a zvýraznit jejich dobrovolné sbližování s vývojem v EU. Strukturální opatření se budou týkat zásahů, jejichž cílem bude podpořit strukturální reformy systémů vysokoškolského vzdělávání a rozvoje strategického rámce na vnitrostátní úrovni.

V rámci této výzvy k předkládání návrhů lze financovat vnitrostátní projekty a projekty zahrnující více zemí:

Vnitrostátní projekty musí vycházet z národních priorit stanovených v úzkém dialogu mezi delegacemi EU a příslušnými orgány v partnerských zemích.

U vnitrostátních projektů musí návrhy předkládat seskupení institucí, jejichž členy jsou:

  • nejméně tři vysokoškolské instituce z partnerské země (v případě Černé Hory a Kosova bude vzhledem k malému rozsahu vysokoškolského sektoru stačit jedna vysoká škola),
  • nejméně tři vysokoškolské instituce z Evropské unie, každá z jiného členského státu Evropské unie.

Projekty zahrnující více zemí musí splňovat regionální priority, které vycházejí z politiky Evropské unie pro spolupráci s regiony partnerských zemí určené ve strategických dokumentech Evropské unie týkajících se sousedních zemí, zemí připravujících se na přistoupení k Evropské unii a zemí ve Střední Asii a které jsou společné všem partnerským zemím v konkrétním regionu nebo se zabývají vnitrostátní prioritou, jež je společná každé ze zúčastněných partnerských zemí.

U projektů zahrnujících více zemí musí návrhy předkládat seskupení institucí, jejichž členy jsou:

  • nejméně dvě vysokoškolské instituce z každé z partnerských zemí (nejméně dvou partnerských zemí) podílejících se na návrhu (s výjimkou Kosova a Černé Hory, kde je požadována pouze jedna vysokoškolská instituce z každé země),
  • nejméně tři vysokoškolské instituce, každá z jiného členského státu Evropské unie.

U strukturálních opatření je požadována další podmínka: jako partner/partneři se musí projektu strukturálních opatření účastnit ministerstvo/ministerstva zodpovědná za vysoké školství v partnerské zemi/partnerských zemích.

Maximální doba trvání projektů je 24 nebo 36 měsíců. Očekává se, že období způsobilosti nákladů započne dne 15. října 2011.

Kritéria přidělení:

Způsobilé žádosti o společné projekty a strukturální opatření zhodnotí externí nezávislí znalci na základě těchto kritérií přidělení:

  • jasnost a soudržnost cílů projektu; jejich význam pro reformy vysokého školství (Strategie Evropa 2020, Strategický rámec evropské spolupráce v oblasti vzdělávání a odborné přípravy („ET 2020“) a Boloňský proces) v instituci nebo systému partnerské země a prokázání dopadu projektu na tyto reformy (25 % celkového ohodnocení),
  • kvalita partnerství (kvalifikace, uznávané odborné zkušenosti a schopnosti vyžadované pro uskutečnění všech aspektů pracovního programu, vhodné rozdělení úkolů, efektivní komunikace a spolupráce) (20 % celkového ohodnocení),
  • kvalita obsahu projektů a používaná metodika, mimo jiné včetně vhodnosti výsledků projektu a souvisejících činností v souladu se záměrem a konkrétními cíli projektu, prokázaná kapacita pro logické a řádné plánování (logická rámcová matice a pracovní plán), očekávaná kontrola kvality, sledování a správa projektu (ukazatele a hodnotící kritéria) (25 % celkového ohodnocení),
  • udržitelnost či trvalý dopad projektu na dané instituce, cílové skupiny a/nebo vysokoškolský systém, včetně šíření a využívání činností a výsledků projektu (15 % celkového ohodnocení),
  • rozpočtová a nákladová účinnost včetně personálního plánování dodržujícího denní mzdové sazby, vhodného nákupu zařízení, účinného využívání období mobility, spravedlivého rozdělení rozpočtu, proveditelnosti akce v rámci daného rozpočtu (15 % celkového ohodnocení).

Rozpočet a výše grantů:

Orientační rozpočet určený na spolufinancování projektů v rámci této výzvy k předkládání návrhů činí 48,7 milionu EUR.

Finanční příspěvek EU nesmí přesáhnout 90 % celkových způsobilých nákladů. Je nutné spolufinancování ve výši nejméně 10 % celkových způsobilých nákladů.

Minimální výše grantu pro společné projekty i strukturální opatření bude činit 500 000 EUR. Maximální výše grantu bude činit 1 500 000 EUR. Pro vnitrostátní projekty v případě Kosova a Černé Hory je minimální výše grantu pro oba typy projektů stanovena na 300 000 EUR.

Lhůta a předkládání návrhů:

Žádosti o grant musí být vypracovány v angličtině, francouzštině nebo němčině pomocí elektronického formuláře, který je k tomuto účelu zvlášť určen a který bude k dispozici na internetové stránce agentury: http://eacea.ec.europa.eu/tempus

Řádně vyplněné elektronické žádosti o společné projekty a strukturální opatření musí být zaslány nejpozději do 15. února 2011, 12:00 hodin bruselského času.

Tento elektronický formulář je považován za originál. Avšak v zájmu jistoty jak žadatele, tak i agentury a za účelem předložení požadovaných doplňujících informací musí být agentuře zaslán poštou úplný tištěný exemplář podaného elektronického formuláře spolu s dalšími dokumenty (viz pokyny pro žadatele) do 15.2.2011 (rozhoduje datum poštovního razítka) na tuto adresu:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Tempus & Bilateral Cooperation with Industrialised Countries

Call for Proposal EACEA/32/10

Office: BOUR 2/17

Avenue du Bourget 1

1140 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Žádosti zaslané faxem nebo e-mailem nebudou přijaty.

Další informace:

Žádosti musí splňovat ustanovení uvedené v dokumentech Pokyny pro žadatele a Výzva k předkládání návrhů EACEA/32/10, musí být podány na formuláři žádosti určeném k tomuto účelu a musí obsahovat příslušné přílohy. Tyto dokumenty jsou k dispozici zde.