Regionální kooperace

30. srpna 2005 16:38, aktualizováno 15:38,
 

Spolupráce

 

Začátek spolupráce se datuje schůzkou vládního prezidenta Dolního Bavorska pana Wilhelma Weidingera a zástupců Plzeňského kraje v květnu roku 2001 v Regensburgu. Oficiálním vyjádřením o přeshraniční spolupráci se stala „Deklarace o přeshraniční spolupráci mezi Plzeňským krajem a vládními kraji Horní Falcko a Dolní Bavorsko“, která byla podepsána v rámci 1. regionální konference dne 9. listopadu 2001 v Plzni.

 

Pracovní skupiny

 

V roce 2002 byly vytvořeny pracovní skupiny. V roce 2005 došlo ke zrušení skupin "Komunální spolupráce" a "Média a informační systémy" (přiřazen k hospodářství) a ke vzniku nové skupiny "Kultura". Celkem tedy existuje 6 pracovních skupin:

Každá pracovní skupina má celkem cca 10 českých a německých členů a českého a německého vedoucího skupiny. Jádro skupiny tvoří 5 - 6 členů. Členy pracovních skupin jsou nejen zástupci vlád Horního Falcka, Dolního Bavorska a Plzeňského kraje, ale také četní zástupci obcí, hospodářských a agrárních komor, euroregionů a dalších regionálních institucí. Pracovní skupiny se schází průběžně a řeší aktuální problémy a projekty v rámci svých oborů. Jednou za čas se také schází vedoucí pracovních skupin. Výsledky pracovních skupin jsou každoročně prezentovány na Regionálních konferencích.

 

Regionální konference

 

 Koná se jednou do roka, střídavě v německém regionu a Plzeňském kraji. Jsou zde každoročně prezentovány výsledky práce pracovních skupin a stanovované cíle přeshraniční spolupráce pro další rok.

  1. regionální konference přeshraniční spolupráce v Plzni
  2. regionální konference přeshraniční spolupráce v Neustadtu a. d. Waldnaab
  3. regionální konference přeshraniční spolupráce v Plzni
  4. regionální konference přeshraniční spolupráce v Regensburgu

  

Internetové portály

 

V rámci přeshraniční spolupráce vznikly dva důležité česko-německé portály.

 

Kulturní:          www.bbkult.net

Hospodářský: http://www.regioport.cz/

                       http://www.regioport.com/