Vernisáž "Z akademie do přírody. Podoby krajinomalby ve střední Evropě 1860–1890"

obrazek
10. října 2018 13:12, aktualizováno 11. října 2018 10:15, Mgr. René Zeithaml

V plzeňských Masných krámech se v úterý 9. října 2018 konala vernisáž "Z akademie do přírody. Podoby krajinomalby ve střední Evropě 1860–1890". Výstavu krajinomalby připravenou ve spolupráci se Slovenskou národnou galériou v Bratislavě zahajoval mimo jiné i hejtman Josef Bernard, zúčastnila se jí i jeho náměstkyně Marcela Krejsová.

Tématu středoevropské plenérové krajinomalby v prostoru rakousko-uherské monarchie v letech 1860–1890 dosud nebyla věnována příliš velká pozornost. Tato výstava je jedním z prvních pokusů zmapovat tvorbu malířů, kteří se pohybovali mezi dunajskou monarchií a soudobými centry výtvarného umění. K důležitým zdrojům, ze kterých měli krajináři možnost čerpat, patřila tzv. barbizonská škola. Umělci z této skupiny, stejně jako mnoho jejich následovníků z celé Evropy, se soustředili na zachycení prchavých přírodních jevů a snažili se zprostředkovat svůj osobní pohled na krajinu. Poučení z barbizonské školy se projevilo u vybraných autorů právě v průběhu 60. až 80. let 19. století. Pozoruhodné jsou možnosti a osobní kontakty malířů ze střední Evropy a způsob, jakým přijímali nové přístupy postromantické krajinomalby.

Krajinomalba se stala významným žánrem 19. století, na němž se rychlý vývoj směřující k modernímu pojetí malby projevil nejmarkantněji. Postupně upouštěla od schémat a měnila se volbou témat, obrazových forem a vystižením nálady. Představitelé prezentované generace krajinářů realisticky zobrazovali přírodní svět a byli oceňováni i pro schopnost zachytit zvolený námět či výsek krajiny s jedinečnou atmosférou.

Fotogalerie:

 
 

Foto: ZČG – Karel Kocourek