V plzeňské ZOO byla pokřtěna trojice malých lvů berberských

obrazek
28. června 2018 10:35, aktualizováno 09:35, Mgr. René Zeithaml

Téměř sedmi týdenní trojčata vzácného lva berberského, měla 27. května 2018 svůj velký den. V Zoologické zahradě města Plzně se konal jejich křest. Malá lvice dostala jméno Damali (krásná představa) a dva lví samečci se jmenují Deema (tmavý oblak) a Dabir (soudce). Kmotry trojice malých lvů je náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje Marcela Krejsová a herec Martin Stránský.

Na svět přivedla mláďata bez mála čtyřletá samice lva berberského Tamika ráno v sobotu 12. května 2018. O již druhá mláďata pečuje samice zcela sama.

Celkově bylo za poslední 2 roky v Plzni odchováno 5 lvíčat ze tří vrhů u 2 lvic, předtím naposledy v polovině 70. let. Lvy berberské chová plzeňská ZOO od roku 2002, kdy otevřela přírodní výběh u afrického nočního pavilonu. Ve venkovním výběhu žije osmiletý lev Mates, druhá samice Neyla (sestra Tamiky) a půlroční Baqir.

Pavilon se po křtinách otevřel pro veřejnost, nejprve ve zkušebním režimu. Návštěvníci však musejí být maximálně ohleduplní. V dohledné době bude lví tlupa spojena.

Fotogalerie:

  

Foto: Kateřina Misíková, Lenka Václavová