Řemeslné kempy pro talentované žáky

obrazek
18. července 2016 06:33, aktualizováno 21. listopadu 2018 10:28, Petra Olivková

Projekt "Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji", jehož realizátorem je Středisko služeb školám Plzeň byl v letech 2010 a 2011 podpořen z OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Díky finanční podpoře Plzeňského kraje v rámci udržitelnosti projektu proběhly týdenní odborné kempy pro nadané žáky také v letošním roce. Cílem je podporovat a rozvíjet talent a zájem žáků o přírodovědné, společenskovědní, jazykové, umělecké a řemeslné obory. V roce 2016 byly již po páté mezi kempy organizované na podporu talentovaných žáků zařazeny kempy zaměřené právě na řemeslné učební obory.

V týdnu od 30. května do 3. června se v SPŠ dopravní Plzeň v Křimicích uskutečnil kemp „Automechanik“ pro žáky 2. ročníků oboru mechanik opravář motorových vozidel. Kempu se zúčastnilo 14 žáků ze sedmi středních škol Plzeňského kraje. Tématem kempu byla diagnostika vibrací podvozků vozidel se zadní hnací nápravou a přesné seřízení její geometrie. Dle vlastního hodnocení získali účastníci kempu nové odborné znalosti a pod vedením ing. Josefa Hrušky z AD TECHNIK s.r.o. i nové praktické dovednosti. V rámci doprovodných programů účastníci velmi kladně hodnotili návštěvu depa soutěžního jezdce Václava Pecha a návštěvu Strojní fakulty ZČU.

Další kemp byl určen vybraným žákům 1. ročníků ze sedmi středních škol. Dvanáct budoucích truhlářů a dvanáct strojních mechaniků či obráběčů kovů se opět po roce sešlo od 20. do 23. června ve SPŠ Tachov, Světce. V dílnách oborného výcviku v Oldřichově se truhláři seznámili se základy řezbářské práce a druhá skupina si vyzkoušela techniky povrchové úpravy kovů. Výsledkem poctivého snažení byly nástěnné hodiny, které si žáci odvezli domů. Nechyběl ani doprovodný program a kemp byl ukončen slavnostním předáním účastnických listů v obřadní síni tachovského zámku za přítomnosti náměstka hejtmana Plzeňského kraje pana Jiřího Stručka.

Premiérově byl letos otevřen kemp pro elektromechaniky a elektrikáře. Ze čtyř středních škol se v posledním červnovém týdnu sešlo dvanáct žáků ve Středním odborném učilišti elektrotechnickém v Plzni. Pod vedením zkušeného odborníka si vyzkoušeli sestavení elektronického zařízení, se kterým se zatím v 1. ročníku v odborném výcviku nesetkali. A to je účel odborné náplně všech kempů. Vyzkoušet si něco navíc, než se zatím ve své škole naučili. Dokázat si, že zvládnou i nové výzvy a že vybraný učební obor je pro ně tím správně zvoleným. Uvedené kempy ale nejsou jen o výuce, realizační tým připravil bohatý doprovodný program se sportovní i kulturní náplní. 

Další kempy a kurzy pro 180 nejúspěšnějších účastníků krajských kol předmětových (v matematice, fyzice, astronomii, chemii, biologii, programování, českém jazyce, zeměpisu, dějepisu, jazykových soutěžích v angličtině, němčině a francouzštině) a uměleckých soutěží (žáci ZUŠ) proběhnou v Plzni na přelomu srpna a září.

Fotogalerie