Deváté zasedání Pracovní skupiny Vzdělávání

obrazek
02. července 2018 10:10, aktualizováno 26. října 2018 08:42, Bc. Jan Honomichl

V pátek 15. června 2018 se sešli členové PS Vzdělávání k již devátému jednání. Zasedání zahájila předsedkyně Mgr. Ivana Bartošová, náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu.

Po úvodních administrativních formalitách seznámil Mgr. Petr Duda (KÚ PK) členy PS Vzdělávání s aktuálními informacemi k realizaci projektu „Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Plzeňského kraje“. Informoval o spolupráci s ostatními subjekty, o akcích, které již proběhly a také o harmonogramu dalších aktivit. Mgr. Pavla Chocholová (NÚV) jej následně doplnila informací o aktualitách v projektu „Podpora krajského akčního plánování“.

V dalším bloku byla pozornost věnována místním akčním plánům. PhDr. Šlajchová, Ph.D. a Mgr. Štruncová (NIDV) obeznámily členy PS Vzdělávání se systémovým projektem Strategické řízení a plánování ve školách a v územích, který zahrnuje vše, co se týká místních akčních plánů. Představily realizátory MAP I (místní akční skupiny), seznámily přítomné s výzvou MAP II a poukázaly na rozdíly i shodné prvky obou výzev z hlediska cílů i povinných aktivit. V závěru byla zmíněna vazba mezi KAP a MAP a vzájemná spolupráce.

Ing. Jan Naxera (RRA PK) podrobně představil RIS3 strategii, vysvětlil termín a návaznost na Národní inovační strategii ČR. Tato strategie je zpracována ve všech krajích, v Plzeňském kraji v rámci projektu Smart Akcelerátor. Shrnul analytické poznatky z kladného i záporného hlediska ve všech pěti strategických oblastech. Dále se zaměřil na obsah strategické části. Názorně vysvětlil hlavní cíl a jeho strategické cíle a na ně navázané specifické cíle. Realizace RIS3 strategie probíhá podle Akčního plánu, který obsahuje přehled prioritních projektů a jejich stručný popis, harmonogram realizace a nároky na rozpočet.

V závěru jednání informoval Ing. Pavel Beneš (RRA PK) o nové iniciativě, o Paktu zaměstnanosti Plzeňského kraje, který dle jeho názoru má úzkou návaznost na fungování PS Vzdělávání. Tyto pakty byly ustanoveny ve všech krajích ČR. Plzeňský kraj je nositelem Paktu, jeho jménem jsou uzavírány dohody. Ing. Beneš přiblížil historii vzniku Paktu zaměstnanosti PK. Vysvětlil organizační strukturu Paktu, v rámci které by rádi využili všechny stávající struktury, které v kraji fungují, včetně PS Vzdělávání. Dále představil hlavní cíl Paktu zaměstnanosti PK včetně strategických cílů a plán dalších aktivit. Závěrem se zamyslel nad tím, co nového Pakt přináší.

Důležité dokumenty a prezentace z jednání jsou zveřejněny níže v příloze.

Soubory ke stažení