Změny v oblasti školního stravování

25. listopadu 2004 09:50, aktualizováno 08:50, JUDr. Jaroslava Havlíčková MBA
 

Změny v oblasti školního stravování

 

Podle § 119 školského zákona v zařízeních školního stravování se uskutečňuje školní stravování dětí, žáků a studentů v době jejich pobytu ve škole nebo ve školském zařízení. Jedná se o hlavní činnost organizace. Na rozdíl od předchozí právní úpravy již není v hlavní činnosti zajišťováno stravování pracovníků škol a školských zařízení. Zařízení školního stravování mohou zajišťovat také stravování zaměstnanců škol a školských zařízení a stravovací služby i pro další osoby, a to za úplatu, tedy v doplňkové činnosti organizace.

 

V zákoně č. 557/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, je uvedena úprava závodního stravování s tím, že náklady na závodní stravování a jejich úhradu upraví Ministerstvo financí vyhláškou

 

Od 1.1.2005 je proto zapotřebí ve zřizovací listině organizace, která má zřízenu školní jídelnu a budou se v ní stravovat zaměstnanci školské organizace, povolit provozování doplňkové činnosti s názvem dle živnostenských předpisů „hostinská činnost“. Doplňkovou činnost je možno zajišťovat za předpokladu volné nevyužité kapacity.