Zápis ze zasedání Krizového štábu MZe dne 24.1.07 v 15:00 hodin

25. ledna 2007 13:56, aktualizováno 12:56, Ing. Radek Svoboda

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ

Odbor bezpečnostní politiky a krizového řízení

K č.j. 2634/2007 - 11120                                                                         

Počet listů: 2

 

Záznam ze zasedání

Krizového štábu Ministerstva zemědělství

 

Datum, čas a místo konání:   24. ledna 2007 v 15,00 hod, v kolegiu ministra

Účast na zasedání: pozvaní zástupci resortů a členové KŠ MZe, podle přiložené prezence

Program zasedání:

1.                  Zahájení a úvodní slovo ministra zemědělství.

2.                  Seznámení s usnesením vlády a rozhodnutím o vyhlášení nouzového stavu.

3.                  Informace a náměty účastníků ke splnění úkolů usnesení vlády, diskuse k souvislostem vyhlášení nouzového stavu.

4.                  Diskuse k formulaci usnesení.

5.                  Závěr.

K bodu 1.

Zasedání zahájil ministr zemědělství, uvítal přítomné a poděkoval za podporu při formulaci návrhu vládě. Vyjádřil přesvědčení, že nouzový stav bylo nezbytné vyhlásit pro zajištění bezpečnosti obyvatelstva a urychlené zahájení likvidace následků živelní pohromy v lesích.

K bodu 2.

Ministr zemědělství České republiky upozornil na úpravu rozhodnutí vlády v bodu 1a), kde vůči návrhu bylo na konci věty doplněno: "a orgánů vrchního státního dozoru v lesích a České inspekce životního prostředí".

Ministr zemědělství přítomné upozornil na potřebu zpřesnit postup při smluvním zabezpečení likvidace polomů podle platných zákonů a transparentním způsobem pro veřejnost.

K bodu 3.

Ing. Koníček František, GŘ státního podniku Lesy ČR, ve smyslu usnesení vlády pro zahájení likvidace následků pohromy v lesích předpokládá uzavřít smlouvy podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách. Obsah smluv bude stanoven podle míry postižení konkrétního lesa.

RNDr. Pojer František, náměstek ministra životního prostředí, informoval o rozsahu polomů v národních parcích Krkonoše (asi 70 tis. m3) a Šumava (asi 700 tis. m3). Pro výběr firem žádá, aby byl dohodnut jednotný model. 

Ing. Mocek Zdeněk, náměstek ředitele státního podniku Vojenské lesy a statky ČR (dále jen "VLS"), informoval o rozsahu polomů ve vojenských újezdech. Největší škoda vznikla v prostoru Boletice, asi 700 tis. m3 polomového dřeva, což představuje 400 % běžné roční těžby. Předpokládá postup podle § 23 dříve uvedeného zákona s tím, že do týdne mohou provést výběrová řízení.

Ministr zemědělství sdělil, že Ministerstvo zemědělství připraví návrh modelu smluvních vztahů využitelného ve vzniklé situaci. Dále požádal, aby ředitelství VLS vyčkalo předložení modelu, který bude projednán s účastníky zasedání a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Ing. Kocourek Vojtěch, náměstek ministra dopravy České republiky, informoval o průchodnosti dopravních cest a přeprava těženého dřeva může být zahájena. České dráhy, s.p.,  mají k dispozici dostatečné kapacity k zajištění přepravy dříví ke zpracovatelům. 

Ing. Koníček František upozornil, že půjde o stovky vagónů navíc a majitelé lesů budou schopni své požadavky na dopravu uplatnit v období do třech týdnů.

Ministr zemědělství označil za důležité dále projednat otázky vstupu do lesa, komunikaci s kraji a hejtmany. Dále poděkoval přítomným a předal řízení svému 1. náměstkovi PhDr. Ivo Hlaváčovi.

K bodu 4.

PhDr. Hlaváč Ivo zahájil projednání otázek režimů vstupů do lesních porostů. Požádal o návrhy respektující postižení lesa.

RNDr. Pojer František uvedl, že v národních parcích je vstup regulován, zákazy jsou vyznačeny a nedoporučuje v nich uplatňovat výjimky.

Ing. Koníček František konstatoval, že zaměstnanci podniku nebezpečné úseky lesů vyznačí a dále záleží na odpovědnosti občanů.

Plk. Ing. Svoboda Miloš, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky, sdělil, že podle zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), hejtmani stanoví opatření odpovídající místním podmínkám.  

Mgr. Mazel Michal, ředitel Odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra, poznamenal, že zápis ze zasedání bude podkladem Policejnímu prezidiu Policie ČR. Policie podle požadavků upraví hlídkovou činnost v postižených oblastech.

Plk. Ing. Svoboda Miloš, sdělil, že MV informuje o schváleném rozhodnutí vlády hejtmany. Při telefonické komunikaci orgány krizového řízení v postižených oblastech mohou využít "krizové mobilní telefony" a na základě smlouvy jejich provoz nebude zpoplatněn. Komunikace mezi MV a MZe bude probíhat prostřednictvím Odboru bezpečnostní politiky a krizového řízení MZe (Ing. Hynšt Jan - ředitel odboru, Ing. Vlasák Jaroslav  - vedoucí oddělení krizového řízení).

PhDr. Hlaváč Ivo předpokládá, že příští schůze Krizového štábu MZe se uskuteční v pátek 26. 1. 2007 od 14:00 hod. v budově MZe.

Ing. John Jiří, vrchní ředitel sekce lesního hospodářství MZe, upřesnil, že zákazy vstupu se vztahují na pozemky určené k plnění funkcí lesa. Řada účelových komunikací vedoucích přes les však jimi není. Případné informace o tom, zda jde o pozemek určený k plnění funkcí lesa lze zjistit u obecního úřadu obce s rozšířenou působností.

Ing. Vačkář Jiří, náměstek ministra pro místní rozvoj, informoval o předběžném projednání uvolnění do 200 mil. Kč na náhrady škod. Bude tedy potřebné do 14 dnů shromáždit podklady ke škodám.

Plk. Ing. Prudil Luděk, ředitel odboru operačního řízení GŘ HZS / MV ČR, zmínil nabídku výpomoci HZS při neodkladném odstraňování překážek k důležitým objektům.

K bodu 5.

PhDr. Hlaváč Ivo zopakoval a shrnul body usnesení, které je přiloženo.


 

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ

Odbor bezpečnostní politiky a krizového řízení

K č.j. 2634/2007-11120                                                                           

Počet listů: 1

 

Usnesení

Krizového štábu Ministerstva zemědělství

ze dne 24. ledna 2007

1.      Ministerstvo zemědělství připraví návrh postupu likvidace následků živelní pohromy v lesích k projednání na příští schůzi KŠ 26. ledna 2007. Generální ředitel státního podniku Lesy České republiky připraví návrh postupu likvidace lesní kalamity i návrh uzavírání smluv a připraví právní analýzu postupů podle § 18 a § 23 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách v termínu do 26. ledna 2007, 14 hodin.

  1. Organizaci převozu dřevní hmoty (itineráře) připraví Ministerstvo dopravy ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství do 5. února 2007.
  2. Komunikace s Krizovým štábem Ministerstva zemědělství bude probíhat cestou Odboru bezpečnostní politiky a krizového řízení (Hynšt, Vlasák - viz kontaktní údaje), komunikace s kraji a hejtmany bude zabezpečena cestou Operačního a informačního střediska (OPIS) GŘ HZS Ministerstva vnitra a OPIS krajů.
  3. Ministerstvo zemědělství zabezpečí informovanost veřejnosti o omezení pohybu v lesních porostech.
  4. K dalšímu jednání Krizového štábu Ministerstva zemědělství bude přizván zástupce Ministerstva financí.
  5. Ministerstvo vnitra zajistí ochranu veřejného pořádku a bezpečnost v postižených oblastech orgány Policie ČR v rozsahu jejich působnosti.
  6. Seznam spojení mezi účastníky zasedání zajistí Ministerstvo zemědělství.
  7. Další jednání Krizového štábu Ministerstva zemědělství proběhne dne 26. ledna 2007 od 14:00 hod. v budově Ministerstva zemědělství na Těšnově 17 v Praze 1.

 

V Praze dne 24. ledna 2007                           

Zapsal: Ing. Jan Hynšt, ředitel odboru BPKŘ 

 

 

Soubory ke stažení