Nejčastěji kladené dotazy k této problematice

29. ledna 2007 10:14, aktualizováno 09:14, Ing. Radek Svoboda

Mohou do lesů v územích, kde je vyhlášen nouzový stav, myslivci?

 

Za  účelem výkonu práva myslivosti, včetně lovu,  ne.

 

Mohou do lesů v územích, kde je vyhlášen nouzový stav, hasiči?

 

Ano, pokud  provádějí likvidační práce.

 

Kdo kontroluje zákaz vstupu do lesů v územích, v nichž platí nouzový stav?

 

Obecní úřady všech stupňů, krajské úřady, Česká inspekce životního prostředí, ministerstvo zemědělství a ministerstvo životního prostředí, resp. jejich k tomu oprávnění zaměstnanci, a to v rámci územní působnosti každého z uvedených úřadů.

 

Kdo je oprávněn pokutovat osoby, které porušily zákaz vstupu do lesa?

                       

Ten orgán, který zjistil porušení povinnosti.

 

Kde se dozvím přesně, zda mohu jít lyžovat na konkrétní sjezdovku?

 

Na sjezdovky není vstup zakázán, pokud nejsou lesem. Informaci by měl předem zjistit každý provozovatel sjezdovky.

 

(Konkrétní informace o tom, zda jde o sjezdovku, která není lesem lze získat u obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Informace podávají také krizové štáby zřízené při jednotlivých krajských úřadů na územích, kde byl vyhlášen nouzový stav.)

 

Jak vysoká může být pokuta za porušení zákazu vstupovat do lesa?

 

Krizový zákon sice  stanoví rozpětí pokuty pro fyzické osoby do 50.000,- Kč a pro právnickou osobu nebo podnikající fyzickou osobu do 10.000.000,- Kč, ale při ukládání pokuty je nezbytné vždy vycházet z každého jednotlivého případu podle jeho konkrétní okolností, včetně pohnutek jednání toho, komu má být pokuta uložena.

Při rozhodování o uložení pokuty se postupuje podle správního řádu (= jde o správní řízení, kde má účastník řízení právo vyjádřit se k věci, podávat opravné prostředky, včetně případného přezkoumání soudem).

 

Budou označeny nejrizikovější lokality v lesích (z hlediska bezpečnosti občanů) a kdo je má označovat?

 

Rozhodnutím vlády o vyhlášení nouzového stavu byl stanoven zákaz vstupu, pobytu a pohybu v lesích na územích, pro které je nouzový stav vyhlášen. Tento zákaz se vztahuje na všechny lesy na tomto území, proto není důvod některé lokality zvlášť označovat.

 

Neporuší občan zákaz vstupu do lesa, pokud půjde (pojede) do domu, který stojí v lese na území, kde je vyhlášený nouzový stav?

 

Zastavěné pozemky a jejich příjezdní komunikace nejsou podle lesního zákona považovány za pozemky určené k plnění funkcí lesa, tudíž za les. Pokud se jedná o takovou situaci, tak ne.