Vyhlášená soutěž pro školy zná již své vítěze

obrazek
30. června 2015 09:41, aktualizováno 12:51, Mgr. Jana Filípková

Do soutěže vyhlášené hejtmanem Plzeňského kraje Václavem Šlajsem v rámci Her VII. letní olympiády dětí a mládeže ČR se zapojily nejen plzeňské základní a střední školy, ale žáci z celého regionu.

„Jsem moc rád, že olympijskou myšlenku podpořili nejenom samotní sportovci, ale i aktivní fandící žáci v hledištích,“ prohlásil Václav Šlajs. Ten ve snaze motivovat k zapojení co nejvíce škol vyhlásil soutěž o nejoriginálněji fandící třídu či skupinu a o nejvýstižnější a nejzajímavější transparent. Bylo možné použít libovolnou techniku, libovolný formát. „Vše záleželo jen na samotné inspiraci, fantazii a tvořivosti fanoušků, popř. jejich učitelů,“ vysvětluje hejtman Plzeňského kraje.

Pro své školy odměnu ve výši 20.000,- korun získali žáci 20. základní školy v Plzni za nejoriginálněji fandící třídu a žáci ze Základní školy Přeštice za nejvýstižnější a nejzajímavější transparent.

„Nápadité fandění žáků prvního stupně základní školy z Brojovy ulice z Plzně si užívali nejen hráči a trenéři, ale i ostatní diváci,“ řekl trenér beachvolejbalu Josef Forejt.

V průběhu čtyř dnů navštívili žáci desítek škol z Plzně i z celého kraje řadu velkých sportovních klání. Jejich přítomnost nechyběla ani na medailových ceremoniálech.

Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže, které letos poprvé pořádal Plzeňský kraj, proběhly v Plzni ve dnech 14. až 19. června 2015. Po Plzeňském kraji přebral pomyslnou olympijskou štafetu kraj Ústecký, kde se od 17. do 22. ledna 2016 uskuteční Hry VII. zimní olympiády dětí a mládeže.

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Sportovcům navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí účastníci nejsou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály, soužití v olympijské vesnici nebo složení olympijské přísahy. ODM je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje. Olympiády se odehrávají v dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. První ročník olympiády proběhl v roce 2003.

 

Fotogalerie:

20. základní škola Plzeň

 

Základní škola Přeštice