VI. zimní olympiáda dětí a mládeže v Kraji Vysočina je minulostí

obrazek
27. ledna 2014 13:35, aktualizováno 04. dubna 2014 08:29,

Kraj Vysočina byl ve dnech 19. – 24. 1. 2014 pořadatelem Her VI. zimní olympiády dětí a mládeže ČR. Tato akce se jako tradičně stala nádhernou přehlídkou výkonů nejlepších sportovců ze všech krajů republiky. Již při zahájení olympiády zazněla slova o tom, že mnozí bývalí úspěšní účastníci olympiád jsou již nyní reprezentanty České republiky, účastníky světových pohárů či olympioniky ZOH 2014 v Soči. Projekt Českého olympijského výboru je ojedinělým, nemá v jiných státech obdoby a je to největší sportovní svátek sportovně talentované mládeže v České republice.
 

Letošní olympiády se zúčastnilo téměř 1 100 sportovců, kteří soutěžili v disciplínách: alpské lyžování, běžecké lyžování, lyžařský orientační běh, lední hokej, krasobruslení, rychlobruslení, biatlon a snowboarding. Každá olympiáda má kulturní doprovodnou soutěž, letos to byla hra na akordeon. Za Plzeňský kraj se olympiády zúčastnilo celkem 88 účastníků – 71 sportovců a 17 trenérů a členů doprovodu. Sportovci se zúčastnili soutěží ve všech pořádaných sportech.
 

Olympiáda byla zahájena v neděli 19. 1. 2014 ve 14 hodin na zimním stadionu Kotlina v Havlíčkově Brodě. Výprava našeho kraje se sešla před stadionem s náměstkem hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti školství, sport, kulturu a cestovní ruch Jiřím Stručkem, s náměstkem hejtmana pro regionální rozvoj, evropské fondy a informatiku Ivo Grünerem a s vedoucí odboru školství, mládeže a sportu KÚPK Jaroslavou Havlíčkovou. Zahajovací ceremoniál obsahoval všechny náležitosti – nástup výprav, vztyčování olympijské vlajky, slib závodníků a rozhodčích, zapálení olympijského ohně. Sportovce našeho kraje přivedl na plochu stadionu zlatý olympionik z Nagana, hokejista Jaroslav Špaček. Olympijský oheň pak zapálila současná předsedkyně klubu Fair play Českého olympijského výboru a finišmanka stříbrné olympijské štafety ze Sarajeva 1984 Květa Jeriová-Pecková.
 

Od pondělí se i přes nepřízeň počasí rozběhly všechny soutěže. Ohroženy byly především alpské disciplíny a snowboarding, ale díky nasazení a organizačním schopnostem pořadatelů se alpské discipliny jely v plném rozsahu. Právě alpští lyžaři byli velmi úspěšným týmem, protože přivezli kompletní sadu medailí: Barbora Zíková zlatou za paralelní slalom jednotlivců a Tereza Nová bronzovou za tutéž disciplinu.  Družstvo lyžařů pak získalo stříbrnou medaili za paralelní slalom družstev. Členka tohoto družstva Barbora Zíková tedy k individuální medaili přidala týmovou stříbrnou a k tomu ještě šesté místo ve slalomu jednotlivců. Tím se stala jednou z neúspěšnějších sportovců naší výpravy. Na bodovaném 4. a 5. místě ještě skončili Marek Müller a Tereza Nová. Výsledkům alpských lyžařů se plně vyrovnali lyžařští orientační běžci. V individuálních disciplinách získali Jan Hašek na trati "medium" zlato a Ondřej Hasman ve "sprintu" bronz, ve štafetovém závodě dvojic Klára Lokajíčková a Jan Hašek stříbro. Ten se stal i přes diskvalifikaci v prvním závodě na trati "sprint" dvojnásobným medailistou.  Na dalších bodovaných místech skončili ještě Tereza Kinkorová, Dagmar Biersaková, Ondřej Hasman a Tomáš Kalivoda. Jméno posledního z nich je nám již známé z předcházejících olympiád – Tomáš je bronzový medailista v běhu na lyžích na ZODM 2012 a v triatlonu na LODM 2013. 

Překvapením pro plzeňskou výpravu byli krasobruslaři. Vanessa Štefanová předvedla skvělou volnou jízdu, vytvořila si v ní osobní maximum a z pátého místa po krátkém programu poskočila na třetí bronzovou příčku. K tomu přidal ještě čtvrté místo Jiří Bělohradský v kategorii starších žáků.
 

Snowboardisté Gabriela Krůsová a Jan Rovenský zůstali třikrát těsně za stupni vítězů, také Matěj Valenta přispěl svými body za šesté místo.
Méně se dařilo rychlobruslařům, kteří patřili vždy k medailovým jistotám výpravy. Adam Šilhán obsadil dvakrát páté místo, Ondřej Staněk šesté. Jejich trenér Jaroslav Šolar, nejúspěšnější trenér v historii olympiád, tak marně čekal na svoji desátou trenérskou medaili. Hokejisté zažili dramatický turnaj. Výsledková zápletka posledních zápasů ve skupinách je poslala do zápasu o 5. místo s Královéhradeckým krajem, v němž naši hokejisté vyhráli.


„Letošní zimní olympiáda dětí a mládeže byla pro náš kraj úspěšná“ říká náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jiří Struček. "Získali jsme shodný počet medailí jako na minulé zimní olympiádě ale díky většímu počtu umístění na dalších bodovaných místech výprava získala celkem 76 bodů a obsadila v celkovém hodnocení desáté místo." Jiří Struček celý týden podporoval sportovce našeho kraje a oceňoval jejich úspěchy. „Obdivuji všechny sportovce v jejich úsilí a snaze o dosažení co nejlepších výkonů a děkuji všem mladým olympionikům za vzornou reprezentaci Plzeňského kraje.“
 

Závěr olympiády měl pro všechny účastníky z Plzeňského kraje velmi slavnostní a vyjímečnou atmosféru. V rámci slavnostního ceremoniálu totiž Jiří Struček převzal z rukou zástupců ČOV olympijskou vlajku pro pořadatele příští VII. letní olympiády dětí a mládeže ČR, která se bude konat od 14. 6. do 19. 6. 2015 v Plzeňském kraji. "Již nyní žijeme přípravami na olympiádu v Plzeňském kraji a uděláme všechno pro to, aby příští letní olympiáda v roce 2015 byla úspěšná a aby všichni účastníci byli alespoň tak spokojeni, jako při olympiádě na Vysočině" prohlásil Jiří Struček.

Výprava Plzeňského kraje na ZODM 2014

Vlajkonoš výpravy PK, Jaroslav Špaček, s reprezentanty - hokejisty

 

Podpis smlouvy o pořadatelství Her VII. letní olympiády dětí a mládeže ČR 2015 konaných v našem kraji


 

Předání olympijské vlajky náměstkovi hejtmana PK, Jiřímu Stručkovi

 

Úspěchy sportovců Plzeňského kraje na ZODM 2014 naleznete v příloze.

 

Soubory ke stažení