Úspěšný závěr her VI. zimní olympiády dětí a mládeže 2014 se pro Plzeňský kraj odehrál v Novém Městě na Moravě

obrazek
24. ledna 2014 09:42, aktualizováno 08:42, Mgr. René Zeithaml

Sportovní areál v Novém Městě na Moravě byl dějištěm úspěšného závěru olympiády pro sportovce našeho kraje. Postupně zde probíhaly štafety v běžeckých soutěžích, lyžařském orientačním běhu a biatlonu. Právě orientační běžci udělali největší radost. Štafetové dvojice se na vyhlašovacím ceremoniálu objevily celkem třikrát. Nejvýše z nich stáli na stříbrném stupínku Klára Lokajíčková a Jan Hašek. Každý z dvojice běžel střídavě dva úseky, před každým z nich obdržel novou mapu a podle ní, bez přípravy, hledal správné kontroly. Po prvním úseku dojela Klára na předávku na šestém místě, Honza se během svého úseku probojoval na třetí místo. Klára v napínavém třetím úseku udržela třetí pozici, kterou Honza ve finiši vylepšil o jeden stupínek. Ve stejné kategorii, mladších žáků, ještě zvýraznili tento úspěch Dagmar Biersaková a Ondřej Hasman, kteří dojeli na šestém místě. Ve starší kategorii pak obsadili čtvrté místo Tereza Kinkorová a Tomáš Kalivoda. Soutěžní den skončil biatlonovými štafetami. Úspěšnější byla dívčí štafeta – dojela na šestém místě, chlapecká byla osmá.

Úspěšný závěr turnaje měli i hokejisté. V dramatickém zápase o 5. místo zvítězili nad Královéhradeckým krajem 3 : 1, a přispěli tak do celkového hodnocení krajů dvěma body.

Přestože jsme v letošním roce získali shodný počet medailí jako na minulé zimní olympiádě, došlo k výraznému vylepšení celkového bodového hodnocení – výprava získala celkem 76 bodů, na V. zimní olympiádě dětí a mládeže 2012 jen 55 bodů. V letošním celkovém hodnocení krajů obsadil Plzeňský kraj desáté místo, což je vylepšení o tři příčky oproti předchozí zimní olympiádě.

Po celou dobu olympiády by přítomen náměstek hejtmana Jiří Struček, který fandil olympionikům na sportovištích a oceňoval jejich úspěchy. „Obdivuji všechny sportovce v jejich úsilí a snaze o dosažení co nejlepších výkonů a děkuji všem mladým olympionikům za vzornou reprezentaci Plzeňského kraje," prohlásil na včerejším medailovém a závěrečném ceremoniálu Jiří Struček, kde také převzal z rukou zástupců Českého olympijského výboru olympijskou vlajku pro pořadatele příští VII. letní olympiády dětí a mládeže, která se bude konat od 14. do 19. června 2015 v Plzeňnském kraji. 

Fotogalerie:

 
Běžecké družstvo s vedením výpravy Plzeňského kraje

 
Biatlonový závod štafet (dívky šesté, chlapci osmé místo)

 
Stříbrná štafeta lyžařského orientačního běhu Klára Lokajíčková a Jan Hašek s rodiči a zároveň trenéry

 
Tomáš Kalivoda v závodě štafet lyžařského orientačního běhu (4.místo)

 
Kompletní družstvo LOB s trenéry a vedením výpravy Plzeňského kraje