Triatlonista Řehula radí: Dávejte si reálné, postupné cíle

obrazek
16. června 2015 16:14, aktualizováno 15:14, Mgr. Jana Filípková

Jak se Vám líbila atmosféra zahajovacího ceremoniálu?

Moc. Měl jsem hned dvojí premiéru, jak v roli vlajkonoše, tak v účasti na letní olympiádě dětí a mládeže. Poté co jsem se vrátil loni na podzim ze zahraničí, kde jsem několik let působil, to pro mě bylo něco nového.

Díval jste se přímo do startovních listin triatlonu v Plzni a máte zde vytipované potencionální medailisty, případně členy reprezentačního týmu?

Ano, my v triatlonu máme ty juniory tak silné, že například patnáctiletí závodníci porážejí o čtyři roky starší soupeře. Takže tam je docela silná garnitura, já tam mám dokonce syna – patnáctiletého Jakuba a výborný je i Tomáš Plojhar, takže se moc těším na jejich souboj.

Dá se počítat s tím, že navštívíte závody triatlonu, ale jistě zavítáte i na další sportoviště. Která to budou?

Určitě budu preferovat triatlon, ale chtěl bych se podívat i na některé kolektivní sporty. Je opravdu skvělá věc, že se olympiáda dětí a mládeže koná v tomto regionu, kde jsem chodil do školy od první třídy až po vysokou školu. Trénoval jsem tu také na svoje největší závody v kariéře.

Jak se díváte na projekt olympiády dětí a mládeže i s ohledem na práci s dětmi v pozdějším věku, kde je můžete vést v reprezentaci?

Jsem nadšený. V Čechách mám na starost reprezentaci napříč všemi kategoriemi a je pro mě potěšitelné, že mladé generaci je věnována dostatečná pozornost. Jenom bych byl moc rád, kdyby vydržela i dlouhodobě, jelikož pak již například v kategorii do 23 let není v reprezentaci z čeho „vařit“. Existuje například přehršel grantů pro podporu mladých sportovců, ale když se podíváme na stav seniorské kategorie, opravdu nemáme prozatím konkurenceschopné závodníky.

Nyní jste v roli šéftrenéra české triatlonové reprezentace, jak hodnotíte současný stav českého triatlonu?

Po odchodu Filipa Ospalého, Martina Krňávka a Lenky Radové z olympijského triatlonu je největší postavou v reprezentaci Vendula Frintová. Dosáhla na čtvrté místo ve Světové sérii. Horší je situace v mužské kategorie, kde je před námi spousta práce. Mým úkolem je pozvednout mladou generaci, která se představí i na těchto hrách a dát jim příležitost prosadit se. Určitě bych chtěl z talentů, kteří se zde předvedou, vybudovat tým, který bude brzy konkurenceschopný na mistrovství světa či Evropy.

Máte nějakou radu pro současné mladé triatlonisty?

Zažil jsem hodně závodů, působil jsem v roli kouče v Asii, takže jsem ještě závodil i vedl „nároďák“. Perličkou bylo, že ze začátku jsem neuměl korejsky, takže jsem si nedokázal přečíst značení, a tak jsem si spousty tréninků nechtěně prodlužoval. Poslední tři roky jsem fungoval jako skaut v Austrálii, kde jsem se věnoval juniorům a mužům do 23 let. Pro mladé jsou klíčové dva momenty. Vytvořit si denní rituál, tréninkovou pravidelnost a pak si klást reálné, postupné cíle.

Ondřej Váchal, člen programu Mladí novináři při ODM 2015