Služby poskytované odborem informatiky

obrazek
13. dubna 2015 07:57, aktualizováno 10:25,
  • Jednou ze služeb Technologického centra Plzeňského kraje je Digitální technická mapa kraje. Projekt, do kterého se obce mohou zapojit je blíže popsán v příloze DTM pro obce.pdf
    Na zmíněném letáku naleznete i další nabídku na využití mapových služeb, z nichž některé jsou nyní poskytovány i jako aplikace pro mobilní zařízení všech platforem (iOS, Android, Windows) 

  • v technologickém centru Plzeňského kraje je provozován pro celou ČR i elektronický portál územních samospráv, známý jako ePusa. ePusa je i nadále zásadním pomocníkem pro naši práci. Je to místo, odkud můžeme čerpat informace o obcích, jejich statutárních zástupcích, zaměstnancích, ale i organizacích, které obce zřizují. Zde je nezbytná naše pravidelná péče, neboť nestačí údaje zadat, musíme je průběžně revidovat, doplňovat. Bez pravidelné aktualizace jsou údaje nespolehlivé (jsou využívány např. při tvorbě smluv).
    ePusa ale neslouží jen jako „sumář kontaktních údajů“. Uživatel zavedený v tomto systému má možnost využívat aplikace, které provozuje pro své obce a organizace Plzeňský kraj. Používá tak pro přístup do aplikací Plzeňského kraje vždy jedno uživatelské jméno a heslo.
    Dnes se nejčastěji setkáte s Kevisem, nebo eDotacemi.
    Obce i organizace často používají pro přístup do těchto aplikací účet administrátora. Od 1.5.2015 dochází ke změně a přihlášení administrátorským účtem nebude možné. Informace a potřebné odkazy naleznete v příloze Epusa_letak.pdf. Změna se nedotkne jen obcí, ale i jejich organizací. Na květen je plánován sběr dat do aplikace KEVIS, který se dotkne všech školských zařízení. Věnujte prosím této informaci pozornost a zkontrolujte si, zda máte založeny uživatele, kteří naplnění zajišťují.

  • Ke změně dojde i u administrátorského účtu ePusy. Pro zjednodušení Vaší práce, bude používán pouze účet využívaný k administraci CzechPoint. Pokud si chcete ověřit, zda se Vaše obec tímto účtem přihlásila, můžete tak učinit na podpora.IT@plzensky-kraj.cz. Manuál k aplikaci ePusa najdete zde .
     
  • Dlouhodobou nabídkou pro zaměstnance obcí a organizací obcí je možnost bezplatného prezenčního školení. Nejčastěji jsou školeny aplikace základního kancelářského balíku (Microsoft, Open office – tedy  word, excel, calc apod.).
    I zde dochází ke změně v přihlašování, které bude nyní možné jen elektronicky na skoleni.plzensky-kraj.cz.
    • K tomu bude nutný účet zaměstnance z ePusy. Každý zaměstnanec, který má účet v ePuse se bude moci přihlásit na školení. Je pamatováno i na obce, které mají proces školení nastaveny (např. přihlašovat může jen personalista – v takovém případě je v administraci ePusy nezbytné nastavit danému zaměstnanci příslušnou roli). Více informací naleznete v příloze Epusa_letak.pdf.
      Důvodem této změny je sofistikovanější způsob nabídky školení, jednodušší přihlašování a s ohledem na skutečnost, že se jedná o školení bezplatné i ověření, že se jedná o zaměstnance obce či organizace obce.
       
  • další služby technologického centra budou nabízeny prostřednictvím webového katalogu služeb, který bude obsahovat seznam všech služeb a podmínky pro získání této služby. O spuštění portálu budete informováni.

Soubory ke stažení