Sídlo podnikatele

obrazek
21. ledna 2008 11:07, aktualizováno 11. července 2022 13:46, Mgr. Dana Císařová

Sídlo podnikatele se určí adresou zapsanou ve veřejném rejstříku. Nezapisuje-li se fyzická osoba jako podnikatel do veřejného rejstříku, je jeho sídlem místo, kde má hlavní obchodní závod, popřípadě kde má bydliště.
 

Uvádí-li podnikatel jako své sídlo jiné místo než své sídlo skutečné, může se každý dovolat i jeho skutečného sídla. Proti tomu, kdo se dovolá sídla podnikatele zapsaného ve veřejném rejstříku, nemůže podnikatel namítat, že má skutečné sídlo v jiném místě.

Sídlem podnikatele je tedy místo, odkud řídí svou podnikatelskou činnost, kam se na podnikatele mohou obracet třetí osoby, zejména veřejnost, ale i správní orgány a soudy. Je to rovněž adresa, na kterou správní orgány doručují podnikatelům písemnosti, viz ustanovení § 20 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád.

Podle ustanovení § 31 odst. 2 živnostenského zákona je podnikatel povinen viditelně označit obchodní firmou, popřípadě názvem, nebo jménem a příjmením a identifikačním číslem objekt, v němž má sídlo, liší-li se od bydliště (§ 5 odst. 2), a zahraniční osoba organizační složku závodu, pokud ji zřizuje. Porušení uvedené povinností stanovené živnostenským zákonem je pod sankcí příslušného živnostenského úřadu (§ 65 zmíněného zákona).

Dále je podnikatel povinen na žádost živnostenského úřadu prokázat právní důvod pro užívání prostor, v nichž má na území České republiky sídlo a zahraniční osoba organizační složku závodu. Podnikatel nemusí prokazovat právní důvod pro užívání prostor, v nichž má v České republice umístěno sídlo, má-li sídlo totožné se svým bydlištěm (§ 5 odst. 2), s výjimkou případů, že bydliště je na adrese sídla ohlašovny, zvláštní matriky nebo na adrese sídla správního orgánu, který úředně zrušil údaj o místu hlášeného pobytu na území České republiky. Pokud podnikatel na základě výzy příslušné doklady nedoloží, živnostenský úřad mu dle ust. § 58 odst. 1 písm. d) živnostenského zákona zruší živnostenská oprávnění.

Sídlo je třeba odlišovat od provozovny, kterou je dle ust. § 17 živnostenského zákona prostor, v němž je živnost provozována.