Seminář "Inspirace pro výuku cizích jazyků"

obrazek
30. dubna 2018 09:47, aktualizováno 02. května 2018 14:22, Mgr. Soňa Lomičková

Dne 23. dubna 2018 se v rámci projektu „Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Plzeňského kraje“ konal v budově Krajského úřadu PK seminář s názvem „Inspirace pro výuku cizích jazyků“. Seminář byl primárně určen učitelům cizích jazyků všech typů středních škol, ale nakonec díky velké kapacitě prostor a zájmu z řad ostatních učitelů byl zpřístupněn i učitelům základních, jazykových i vysokých škol.

Seminář se skládal ze tří bloků. Prvním blokem byla přednáška na téma „Kreativní slovník“ spoluautora Tomáše Bednáře, který přijel do Plzně ze Slovácka. Tento nový slovník byl vytvořen pro všechny, kteří si chtějí osvěžit slovíčka, lépe si je zapamatují díky obrázkům a logicky uvažují. Tomáš Bednář mimo jiné přednášel i o metodě mikrolearningu a také o tvorbě výukových materiálů. Dále předvedl názorné využití slovníku ve výuce. Pan Bednář měl pro účastníky semináře připravený kvíz ohledně slovníků a vítěz obdrží jeden z jeho slovníku po jeho knižním vydáním.

Jako druhá byla na programu prezentace Mgr. Vlasty Kapsové, vedoucí oddělení zahraničních knihoven SVK PK. Mgr. Kapsová představila fond a činnost Anglické, Německé, Rakouské a Románské knihovny SVK PK. Hovořila nejenom o fondu knihoven, ale i o akcích a mezinárodních zkouškách, které se v knihovně pořádají. Mezi přítomnými učiteli nejvíce ohlasu vzbudila možnost navštívit oddělení zahraničních knihoven v rámci exkurze.  

Jako poslední byla na programu prezentace Mgr. Soni Hroncové, která představila v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků certifikát CELTA. Jedná se o celosvětově uznávaný certifikát určený pro učitele angličtiny, kteří chtějí učit kdekoliv po světě. Zájemci o tento certifikát se dozvěděli potřebné informace, jako např. kde a za jakou finanční částku se dá certifikát složit a jaké jsou podmínky pro jeho získání. V rámci uvedení příkladů dobré praxe Mgr. Hroncová informovala o výuce na letní škole ve Velké Británii, ke které ji certifikát CELTA pomohl.

Z evaluačních dotazníků bylo patrné, že se všem účastníkům akce líbila a hodnotili pozitivně zejména tipy a materiály k výuce slovní zásoby, programy SVK PK a také možnosti jak akcí knihovny využít ke zkvalitnění a zpestření výuky a v neposlední řadě bylo kladně hodnoceno získání inspirace pro další sebevzdělávání a možnost vyučovat anglický jazyk v zahraničí.