Práci realizačnímu týmu olympiády usnadní zapůjčení pěti vozů značky ŠKODA

obrazek
13. února 2015 10:58, aktualizováno 09:58, Mgr. Jana Filípková

Už za 122 dnů se sjedou mladí sportovci do Plzně na Olympiádu dětí a mládeže, největší akci svého druhu, která je ojedinělá i ve světovém měřítku. Na Olympiádu se pečlivě chystají nejen sportovci, ale i organizátoři, kteří momentálně připravují jednotlivá sportoviště a zázemí pro týmy. Nově budou moci organizátoři využít automobily od Škoda Auto.

Práci organizačního výboru Olympiády dětí a mládeže usnadní zapůjčení vozů od Škoda Auto prostřednictvím společnosti Autocentrum Jan Šmucler. Pět automobilů dnes 12. února 2015 slavnostně převzal náměstek hejtmana Plzeňského kraje a zároveň předseda organizačního výboru olympiády Jiří Struček.

Na místo předání pěti vozů (2x ŠKODA Rapid, 2x ŠKODA Octavia a 1x ŠKODA Spaceback)  dorazili i významní sportovci jako je veslař Ondřej Synek, trojnásobný mistr světa na skifu a stříbrný medailista z LOH v Londýně 2012 a Pekingu 2008, a  Daniel Havel, mistr světa a bronzový medailista z LOH v Londýně 2012 na čtyřkajaku. Ti podporují „ztotožnění se mladých lidí s olympijskými ideály a fandí mladým sportovcům“.

Organizátoři nyní ve spolupráci s krajskými svazy a renomovanými plzeňskými kluby zajišťují jednotlivá sportoviště na území města Plzně, kde se budou všechny disciplíny odehrávat. „V této chvíli již známe přesné počty závodníků, máme rozpisy jednotlivých startů a utkání. V případě špatného počasí řešíme u řady disciplín jako je např. tenis, nohejbal i „mokrou“ variantu pod střechou,“ vysvětluje Jiří Struček. Ten se netají, že ho těší, že „se všechny závody poprvé v historii ODM uskuteční na jednom místě, a to ve městě Plzni. Ta disponuje velmi kvalitními sportovními halami a sportovišti, které jsou zapojeny do Olympiády, která se v Plzeňském kraji koná poprvé.“

Pořadatelé kromě samotných sportovních disciplín pracují i na organizaci slavnostních ceremoniálů, kromě toho zahajovacího proběhne každý den medailový ceremoniál na náměstí Republiky anebo v Olympijském domě v Techmanii.

Pro Český olympijský výbor (dále jen ČOV) je Olympiáda dětí a mládeže jednou ze stěžejních akcí, které ČOV pořádá. První ročník proběhl už v roce 2003, ale málokdy doznala takových rozměrů, jako se připravuje letos v červnu v Plzni. „Jsem rád, že i tato akce přispívá ke sportování mládeže v Česku,“ říká Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru.

Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže České republiky v Plzni proběhnou ve dnech od 14. do 19. června 2015. Pořadatelé vypsali 18 sportovních odvětví (atletika, badminton, basketbal, beachvolejbal, cyklistika, fotbal, goalball, házená, hokejbal, jachting, karate, nohejbal, orientační běh, plavání, sportovní aerobik, sportovní střelba, tenis, triatlon) a dvě doplňkové soutěže (psaní na klávesnici a fotografická soutěž). Předpokládaná účast je 2 296 sportovců, 426 trenérů a 32 vedoucích výprav, kteří se utkají celkem o více než 150 zlatých medailí.

Fotogalerie: