POVODNĚ 2013 – Zasedání Krajského krizového štábu 5.6.2013

obrazek
06. června 2013 08:52, aktualizováno 20. června 2013 07:44, Mgr. René Zeithaml

Na KÚPK 5. června 2013 opět zasedl krajský krizový štáb. Hejtman Milan Chovanec poděkoval složkám IZS, dobrovolníkům a všem, kteří se rozhodli jakýmkoliv způsobem pomoci zasaženým obcím. Další jednání krizového štábu bude svoláno v případě potřeby. 

Informace z povodí:
Všechny vodní toky opustily 3. SPA.
Přítok do vodní nádrže Hracholusky klesl na 70 m³/s a vodohospodáři stále udržují neškodný odtok kolem 55 m³/s. Podle odhadů bude neškodný odtok zachován ještě do zítřejšího odpoledne a ani poté s velkou pravděpodobností nebude překročen. Pokud ano, půjde o odtok jen o něco málo vyšší, než je současný, měl by se pohybovat mezi 60 a 70 m³/s.

Vodohospodáři současně varují, že povodí je v současné době maximálně nasycené, a je proto velmi citlivé na případné další srážky. V blízké době začnou správci vodních nádrží prázdnit retenční prostory. K uvolňování ochranných prostorů už dochází v Nýrsku a ve Žluticích, na Hracholuskách se retenční prostor stále ještě plní.

ČHMÚ:
Během dneška a zítřka se srážky neočekávají, v pátek může lokálně spadnout několik mm srážek. Podobná by měla být situace o víkendu, kdy se předpokládá 2 – 10 mm srážek, a to převážně v oblasti Českého lesa a Šumavy.

IZS:
Hasiči v 90 procentech zásahů odčerpávají vodu.

Uzavírky na silnicích se postupně ruší, v platnosti zůstává uzavření silnice v obci Snopoušovy a provizorního mostu na Jateční ulici v Plzni. O jeho otevření rozhodne statik, kontrola bude možná pravděpodobně až v pátek.   

ZZS PK:  
Zdravotnická záchranná služba PK zasahovala v Radčicích, kde muž, přejíždějící na kole lávku, spadl do vody. Silně podchlazeného ho záchranáři převezli do nemocnice. Zástupci ZZS PK proto vyzývají, aby se zejména děti a staří lidé několik dní nezdržovali v zaplavených oblastech a v jejich blízkosti.

KÚPK:
Plzeňský kraj uvolní 5 milionů korun ze své krizové rezervy na pomoc obcím postiženým povodněmi. Těch je v současné době 107. Obce budou přímo osloveny s nabídkou finanční pomoci.

Současně zažádá Plzeňský kraj o peníze poskytované na obnovu po povodních státem. Své žádosti mohou obce podávat do 10. 6. 2013. Doposud už krajský úřad obdržel 3 žádosti o finanční podporu.

Příjmový účet, sloužící primárně pro příjem prostředků od ostatních krajů a peněz z EU, je otevřen. „Samozřejmě se nebráníme příspěvkům od kohokoliv, ale byli bychom rádi, kdyby občané poskytovali pomoc přímo obcím," říká hejtman Milan Chovanec s tím, že kraj by prostředky obcím jen přerozděloval a cesta k příjemcům by se prodloužila.

„Chci poděkovat rektorce Západočeské univerzity Iloně Mauritzové, která nabídla možnost bezplatného ubytování na studentských kolejích pro ty, kdo budou chtít přes léto dávat do pořádku své domy a byty," řekl Milan Chovanec s tím, že nabídek pomoci různého druhu je celá řada. „Všech takových reakcí si velmi vážím a děkuji za ně. Poděkování patří také všem složkám integrovaného záchranného systému za vynikající práci. Bez jejich nasazení a profesionálního přístupu by zvládnutí povodňové situace bylo opravdu velmi složité," doplnil Milan Chovanec.