POVODNĚ 2013 - Zápis z jednání Pracovního štábu Povodňové komise PK 2.6.2013

obrazek
02. června 2013 16:07, aktualizováno 20. června 2013 07:53, Mgr. René Zeithaml

Zápis z jednání Pracovního štábu Povodňové komise Plzeňského kraje
konaného dne 2.6.2013 v zasedací místnosti KÚPK v Plzni

Povodňový štáb vyhodnotil aktuální situaci, kdy 3.SPA je v současné době na 5 vodních tocích v 6 profilech kat. A a B.

Ing. Kučera – zmínil aktuální stav, který je takový, že kulminace na vodních tocích se očekávají na dnešní noc či zítra. Na Hracholuskách se jedná cca o 2 letou vodu, v současné době jde z Hracholusek neškodný odtok. Radbuza průtok 80 m3/s – 5 letá voda, 3. SPA, kulminace bude k zítřejšímu ránu. Úhlava kolem 100 m3/s, cca 5 letá voda na Klatovsku, kulminace v noci na zítřek. Na Úslavě je až 10 letá voda, kolem 140 m3/s, kulminace byla dnes v noci. Klabava kolem 120 m3/s, až 20 letá voda. Kulminace proběhla dnes v noci. Berounka-Liblín 550 m3/s, 5 letá voda, kulminace se očekává během pondělí. Hracholusky jsou 1,75 m v zásobním prostoru, měli by vydržet na neškodném odtoku do úterý/středy, kdy by mohlo dojít k překročení neškodného odtoku v případě dalších srážek. Na Střele je 2 letá voda.

Situace je podobná jako při povodni v květnu 2006.

Ing. Kopeček – výrazné srážkové pásmo nad Saskem, které by mělo postupovat k jihozápadu. Nemalá část srážek vypadne v Českém Lese (cca 25 – 50 mm), více se však předpokládá v Krušných Horách. Na ostatním území cca 10 – 30 mm srážek. Upřesnění předpovědi kolem dnešní 16. hodiny.

Ing. Vicenda – byl stažen odtok z VD Lučina. Znovu by se zvýšil, pokud by se předpokládaly další srážky. VD Nýrsko – byl snížen odtok z 9 m3/s na 2 m3/s na základě požadavku povodňové komise v Klatovech. Při dalších dešťových srážkách by museli zvýšit odtok. Byl vytvořen prostor, postupovat se dále bude podle nově schváleného manipulačního řádu. Žlutice drží neškodný odtok na Střele. Hracholusky začali prázdnit od 18.5. Brdy dělají problémy na Klabavě i na Litavce.

Ing. Morávek – 22 událostí od zítřka, nebylo nic extrémního. Plzeň zatím klid, nejvíce postižen Koterov. 5000 protipovodňových pytlů bude dovezeno ze Zbiroha, bude řešeno po vlastní linii přes povodňové komise dále.

Ing. Hanušová, Mgr. Plíhal – povodňové komise ORP jsou soběstačné, stíhají. Informace od policie – v současné době 5 uzavírek přes Úhlavu na silnici I/27 (silnice Červené Poříčí – Třebýcinka, obec Jíno, obec Nezdice, Nádražní ul. v obci Švihov, obec Snapoušovy).

Ing. Svoboda – informace od města Rokycany, kde zasedal štáb 1.6. od 19 hod. do 23 hod. Nežádají o pomoc, situace není tolik vážná. Dále upozornil, že pokud by chtěl nějaký předseda povodňové komise, starosta vyhlásit krizový stav, je nutné uvést konkrétní důvod.

Závěr:
Členové povodňového štábu PK se dohodli, že bude svolána Povodňová komise Plzeňského kraje dnes od 14 hodin v budově Krajského úřadu Plzeňského kraje. Dále bylo dohodnuto, že bude založena mimořádná událost „Povodeň červen 2013“ pro součet škod v aplikaci Obnova.

Soubory ke stažení