POVODNĚ 2013 - V Plzeňském kraji vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity

obrazek
02. června 2013 17:19, aktualizováno 20. června 2013 07:51, Mgr. René Zeithaml

Na Krajském úřadě Plzeňského kraje 2. června 2013 ve 14:00 hodin zasedala povodňová komise. Na celém území Plzeňského kraje byl vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity. To znamená, že povodňová komise může přijímat mimořádná opatření ke zmírňování následků povodní, například nařizovat manipulace na vodních dílech či dávat operativní příkazy fyzickým nebo právnickým osobám ke zmírňování následků povodní.

Informace z povodí řek:

Úslava a Klabava – kulminovaly dnes v noci, nejsou vyloučeny podružné kulminace vlivem dalších srážek

Úhlava a Radbuza  – kulminace se očekává zítra v ranních hodinách

Mže – v současné chvíli nejklidnější, na dolním toku udržován konstantní odtok Hracholusek 43 m³/s, na horním toku postupný vzestup hladiny

Berounka – kulminace během pondělka

vodní nádrž Hracholusky – Přítok do vodní nádrže je v současné době asi 70 m³/s, vodohospodáři upouštějí asi 43 m³/s. Správci začali vodu z nádrže upouštět už 18. května. Díky tomu je situace dobrá, v zásobním prostoru zbývá 1,3 m a prázdný je i celý retenční prostor, jehož kapacita je 1,7 m. Drží se neškodný odtok, v případě vydatnější srážkové činnosti se očekává překročení neškodného odtoku v úterý či středu.

Na žádost povodňové komise v Klatovech byl utlumen odtok nádrže v Nýrsku z 9 na 2,5 m³/s, a to vzhledem k situaci v obcích Dolany, Svrčovec a Malechov, kde hrozilo přelití silnice.

Vodohospodáři upozorňují na potřebu protipovodňových opatření na horním toku Klabavy, v části Brd, která byla povodní postižena už poněkolikáté.

Predikce ČHMÚ:    

Do dnešní půlnoci se očekává 12 – 20 mm srážek, přičemž nejvíce srážek by mělo spadnout v oblasti Českého lesa. Během zítřka se očekávají srážky mírnější, přibližně 5 ‑ 7 mm.

HZS PK: Hasiči zasahují od pátku, pomáhají při odstranění technických překážek, nebezpečných jevů a s čerpáním vody.

ORP: Vedení měst zatím postupují samostatně, pomoc od kraje nevyžadují.

Policie: V současné době je oznámeno 5 uzavírek

  • most v obci Snopoušovy
  • silnice II/180, úsek Robčice – Štěnovice
  • silnice Dolní Lukavice – Krasavce
  • silnice Měčín – Červené Poříčí na Klatovsku
  • úsek od silnice I/27 směrem na Nezdice
  • silnice Borovy - Jíno

Na ostatních místech jsou dopravní omezení bez uzavírky. Policie vyzývá řidiče k opatrnosti. Situace se neustále vyvíjí, aktuální informace je možno najít na serveru www.mapa.dopravniinfo.cz.Přístup je možný i přes webové stránky Plzeňského kraje www.plzensky-kraj.cz.

Aktuální dopravní informace najdete ZDE.

KÚPK: KÚPK dnes zpřístupnil aplikaci Obnova, sloužící k dokumentaci škod. KÚPK upozorňuje, že je potřeba, aby starostové vedli povodňovou knihu, kde bude zdokumentována povodeň a činnost povodňových orgánů.

Situace bude i nadále monitorována, povodňová komise se znovu sejde v pondělí 3. 6. v 9:30 hod.

„Řada lidí a firem nabízí technickou pomoc, za což jim velice děkuji. Zatím situace není kritická a věřím, že nebudeme muset krizový stav vyhlašovat," říká hejtman PK Milan Chovanec.