Plzeň bude na ODM připravená, slibuje radní města Michal Dvořák

obrazek
02. dubna 2015 16:19, aktualizováno 15:19, Mgr. Jana Filípková

Ještě v září se proháněl mezi extraligovými mantinely, ale po komunálních volbách byl Michal Dvořák zvolen plzeňským radním pro oblast sportu a podpory podnikání. V rámci svého zaměření dostal za město na starost také Olympiádu dětí a mládeže.

Co Olympiáda dětí a mládeže znamená pro Plzeň?
Je to snad největší projekt, který se v Plzni bude letos konat, kolem 2500 sportovců z celé České republiky, spousta trenérů, rodičů. Bude to skvělá akce a už se na to všichni moc těšíme.

Ze sportovního hlediska to bude asi největší akce v celé historii?
Ano, svým rozsahem to bude největší sportovní akce v dějinách Plzně a všichni se na to zodpovědně připravujeme. Jako město máme nad akcí záštitu a ve spolupráci s Plzeňským krajem celou akci připravujeme. Proběhlo už několik společných porad a ta spolupráce je skvělá.

Plzeň se stane olympijským centrem a bude hostit celou akci. Jak to bude náročné?
Logisticky to bude asi náročnější, na druhou stranu v Plzni je tak dobrá infrastruktura a dopravní obslužnost, že na to budeme připraveni a nebude to takový problém. Sportoviště budou ve špičkovém stavu, máme jich dostatek pro to, abychom takovou akci zvládli bez potíží.

Které například?
Těch míst je spousta, ale z těch zajímavých určitě lokalita kolem Boleveckého rybníka, nový atletický stadion, teď jsme jednali s Viktorií Plzeň o tom, aby finále fotbalového turnaje bylo na jejím hlavním stadionu.

Plzeň pro všechny sportovce připravila možnost cestovat MHD zdarma. Bylo to náročné zajistit?
Takový problém to nebyl. Město vychází takovým akcím vstříc a pro Plzeň je to dobrá reklama, když ty děti budou moci na základě akreditace jezdit MHD zdarma. Uvidí díky tomu město, nejen to své sportoviště, ale budou se moci podívat po městě i díky tomu cestování.

Plzeň je turistickým cílem, navíc letos je to ještě umocněné díky EHMK?
Je to krásné, že se to povedlo dostat do Plzně a navíc v roce, kdy je město zároveň evropským hlavním městem kultury. Navíc ten červen je skvělý termín, kdy v Plzni bývá spousta turistů a doufám, že se přijdou podívat i školy.

Co v tomto směru plánujete?
Rád bych apeloval na školy, aby navštěvovali jednotlivá sportoviště a přišli se podívat a podpořit ty sportovce. Pro ty děti to může být zajímavá motivace a třeba je nějaký sport chytí a sami se mu začnou věnovat. V červnu už to přeci jen v těch školách je volnější, takže je možnost, aby přišli.

Na které sporty se osobně nejvíce těšíte?
Mě bude zajímat okolí Boleveckého rybníka, takže se těším na triatlon, jachting, určitě bych se rád podíval na náš nový atletický stadion, ale i tenisový turnaj bych rád navštívil.