Novinky na portále Doprava

obrazek
13. prosince 2016 14:54, aktualizováno 15. prosince 2016 08:44, Ing. Jiří Martan

„Systém sběru informací o průjezdu a měření rychlosti vozidel na území Plzeňského kraje“, neboli Portál doprava http://doprava.plzensky-kraj.cz/,  který je součástí projektu Klidné příhraničí, už více než rok, poskytuje a také shromažďuje rozličné dopravní informace. Celý systém přispívá ke zvyšování bezpečnosti dopravy v jednotlivých místech, kde je zařízení umístěno. Ze shromážděných informací o průjezdu vozidel, jako jsou počty průjezdů, typ projíždějícího vozidla, časové jednotky a jejich popis, je možné čerpat informace důležité např. pro dopravní řešení a jiné použití. Na portál byly také doplněny celkové statistiky o počtu vozidel za jednotlivé měsíce v okresech a další informace.

Postupem času byl portál doplňován různými doplňky jako například videopřenosy z pevných kamer města Plzeň, informace o obsazení parkovišť na území města Plzeň a další.

Z důvodů velkého zájmu, se přikročilo k rozšíření stávajícího systému o další lokality. V současné době jsou do systému doplňována další stanoviště po celé oblasti Plzeňského kraje. Několik stanovišť, jako je např. Stod, Losiná, Nepomuk, jsou již v plném provozu, na dalších se pracuje.

Pro zlepšení spolehlivosti a přesnosti jsou některé lokality připojovány místo bezdrátového GSM spojení, na optickou síť CamelNET, která je také zabezpečována Krajským úřadem Plzeňského kraje.