Na řekách v Plzeňském kraji se očekává 2. - 3. stupeň povodňové aktivity

obrazek
10. června 2013 13:23, aktualizováno 13. června 2013 06:39, Mgr. René Zeithaml

Dopoledne 10. června 2013 už počtvrté zasedal na Krajském úřadě Plzeňského kraje krizový štáb. Vodohospodáři drží na vodních nádržích neškodný odtok. Podle předpovědí mohou toky v Plzeňském kraji ze současného 1. stupně povodňové aktivity (SPA) stoupnout na 2. SPA, místy není vyloučen ani 3. SPA. Dramatické projevy dnešních srážek se však neočekávají.

Podle zástupců Povodí Vltavy zatím na dosavadní srážky reaguje horní povodí Radbuzy. Na vodních nádržích probíhá prázdnění neškodným odtokem.

Hracholusky – přítok 45 m³/s, odtok 55 m³/s, retenční prostor by měl být vyprázdněn během dneška, v současné době zbývá do jeho vyprázdnění asi 7 cm.

Nýrsko – přítok 4 m³/s, odtok 8,5 m³/s, retenční prostor je vyprázdněn

Žlutice -  přítok 5 m³/s, odtok 8,5 m³/s, do vyprázdnění retenčního prostoru zbývá ještě 45 cm

Při současné predikci ČHMÚ by na všech vodních nádržích měl být i nadále udržen neškodný odtok.

Podle informací ČHMÚ se dnes očekává občasný až trvalý déšť, zvláště v oblasti Šumavy a Českého lesa. Tam by do dnešních 19 hod. mělo spadnout 40 – 50 mm srážek, pro zbytek regionu se předpokládají srážky v množství 10 – 15 mm. V noci se očekává zklidnění srážkové situace, v druhé polovině noci by na většině území, snad kromě Šumavy a Českého lesa, pršet nemělo. Zítra by měly přijít jen slabé dešťové přeháňky maximálně do 5 mm.

Vodní toky tak pravděpodobně dosáhnou 2. SPA. Riziko 3. SPA je podle prognóz na řece Radbuze. Řeky by se však neměly dostat na úroveň, na jaké byly v uplynulých dnech, maximálně hydrometeorologové hovoří o Q 2- 5.

Hasičský záchranný sbor PK vypomáhá s pytlováním, odčerpáváním vody a úklidem. Na Tachovsku a Domažlicku zasahovali hasiči v místech sesuvů půdy, také vyjížděli ve větší míře k dopravním nehodám. Hasiči dále distribuovali potřebný materiál postiženým obcím, jednalo se o desinfekční prostředky, rukavice, vědra, lopaty apod. Část z toho zdarma poskytl také obchod M.A.T. Krajští hasiči také vydali 56 vysoušečů, 27 jich je ještě v zásobě a o další budou žádat na generálním ředitelství. Požadavky obcí jsou zatím plněny beze zbytku.

Policie hlásí částečnou uzavírku silnice Červené Poříčí – Třebýcinka, kde je vozovka podemletá, a proto průjezdná pouze jedním pruhem. Na úplnou uzavírku zapříčiněnou povodněmi řidiči v kraji nenarazí.

Policie včera řešila událost, ke které došlo na Otavě v Sušici. Muž ubytovaný v kempu zde spadl do vody, příčinou bylo požití alkoholu. Muž byl dnes ráno nalezen utonulý na jezu u obce Žichovice.

Policie i hasiči vypomáhají v Ústeckém kraji, armáda také ještě v kraji Středočeském.

Zdravotnická záchranná služba v PK zasahovala kromě případu utonulého muže ještě u jednoho pádu muže do Otavy. Ten se naštěstí obešel bez tragických následků. Záchranáři evidují nárůst výjezdů k osobám s psychickými potížemi, kde nelze vyloučit vliv povodňových událostí.

Vzhledem k sobotním dešťům a zvýšení počtu zasažených obcí KÚPK posunul termín nahlašování požadavků obcí na likvidaci prvotních nákladů na čtvrtek 13. 6. 2013. Ze 123 povodněmi zasažených obcí jich žádost o příspěvek na likvidaci prvotních nákladů zaslalo doposud 13. Celkově požadavky dosáhly necelého 1, 1 mil. korun. Chotěšov požaduje 443 tis. korun, Zvíkovec 162 tis., Drahoňův Újezd 82 tis., požadavek také podaly obce Hrádek, Kvíčovice, Lužany, Radnice, Zahořany, Žinkovy, Hostouň, Přívětice, Blovice a Hradešice. Požadavky budou hrazeny z krizové rezervy Plzeňského kraje. Současně bude kraj posílat žádost na ministerstvo financí o poskytnutí finančních prostředků určených na likvidaci prvotních nákladů.

Co se týče nahlášených škod způsobených povodněmi, zde částka činí bezmála 22,5 milionů korun, přičemž škody jsou zatím nahlášeny od 16 obcí. Odhad škod mohou obce nahlašovat ještě 5 dní po ukončení krizového stavu.

KÚPK do dnešního dopoledne přijal 75 hlášení na povodňovou linku, z toho se ve 25 případech jednalo o nabídky pomoci, 19 volajících chtělo informaci o uzavírce mostu na Jateční ulici v Plzni a 12 se zajímalo o průjezdnost Plzně a dálnice D5. Na stav Mže a odtok Hracholusek se dotazovalo 5 volajících. V jednotlivých případech šlo o žádosti o pomoc a jiné dotazy. Vzhledem k malé vytíženosti bezplatné krizové linky v nočních hodinách bude od úterý 11. 6. 2013 linka v provozu pouze přes den, od 7:00 do 15:00 hod.

„Chceme znovu poděkovat všem složkám integrovaného záchranného systému, které naprosto profesionálně odvádějí svoji práci. Stejně tak si poděkování zaslouží i takové firmy, jako je například M.A.T., které poskytují věcné dary. Samozřejmě je také potřeba apelovat na všechny, aby nehazardovali a pohybovali se v blízkosti řek s maximální opatrností," říká náměstek hejtmana Ivo Grüner.   

Další zasedání krizového štábu bude svoláno operativně, dle aktuální situace.