Na konci června proběhlo 12. zasedání Pracovní skupiny Vzdělávání pro území PK

obrazek
08. srpna 2019 09:20, aktualizováno 08:20,

Dne 21. června 2019 se v rámci 12. jednání Pracovní skupiny Vzdělávání pro území Plzeňského kraje (dále PS Vzdělávání) probíraly aktivity krajského akčního plánování. Zasedání zahájila JUDr. Jaroslava Havlíčková, MBA (vedoucí odboru školství, mládeže a sportu) a následné body představil Mgr. Petr Duda (Krajský úřad Plzeňského kraje), který shrnul činnosti konané od posledního setkání PS Vzdělávání v březnu 2019.

Mgr. Duda popsal tematická setkávání, která se v rámci daného období uskutečnila, přítomné obeznámil s proběhlými jednáními platforem včetně těch plánovaných v následujícím období a dodal informace k aktuálně vyhlášeným výzvám OP VVV.

Následně vystoupila Mgr. Martina Robotková (Regionální rozvojová agentura), která představila dílčí výstupy z analýzy potřeb v území. Hlavními tématy analýzy byly: podíl pracovní síly bez vzdělání, podíl studentů VŠ v populaci, zvyšující se podíl žáků 2. stupně ZŠ, vysoký podíl neaprobované výuky ZŠ u některých předmětů, přestup žáků ZŠ na SŠ v Plzeňském kraji, předčasné ukončení studia na SŠ, obory SŠ v Plzeňském kraji s nízkou mírou dokončení studia, snižující se počet absolventů VŠ a zvyšující se podíl žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.

Mgr. Martina Robotková (RRA) se dále zaměřila na věkovou strukturu pedagogů. Uvedla vstupní data a promítla grafy k dané problematice. Seznámila také s údaji ohledně vývoje absolventů pedagogické fakulty ZČU a s daty k trhu práce.

Závěr jednání se věnoval průběhu platformy Vize 2035, která řeší diskusní otázku „Jak chceme, aby vypadalo vzdělávání v Plzeňském kraji za 15 let?“. Mgr. Jan Husák (facilitátor platformy Vize 2035) podal základní informace o procesu tvorby vize ve vzdělávání do roku 2035. Dále představil návrhy mota, mise, vize a strategické cíle, které jsou prozatím v pracovní verzi.

JUDr. Jaroslava Havlíčková, MBA závěrem poděkovala všem přítomným za účast a ukončila 12. zasedání Pracovní skupiny Vzdělávání pro území Plzeňského kraje. Další zasedání PS Vzdělávání proběhne během října 2019.

Důležité dokumenty a prezentace z jednání jsou zveřejněny níže v příloze.

Soubory ke stažení