Mladí sportovci Plzeňského kraje jsou na olympiádu dětí a mládeže připraveni

obrazek
15. ledna 2016 17:02, aktualizováno 22. ledna 2016 13:20, Mgr. Jana Filípková

Plzeňští sportovci ladí formu na Hry VII. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2016 (dále jen ZODM), které budou zahájeny již v neděli 17. ledna 2016 v Ústeckém kraji. Sedmdesát čtyři mladých sportovců ze západu Čech je připraveno utkat se se soupeři z dalších třinácti krajů České republiky v 8 sportovních odvětvích a 2 doprovodných soutěžích.

Z Plzeňského kraje se zúčastní 74 sportovců a 18 trenérů. Ti obsadili všechny sporty. „Přeji všem sportovcům hodně úspěchů a věřím, že Plzeňský kraj se umístí na předních místech žebříčku,“ říká Jiří Struček, náměstek hejtmana PK pro oblasti školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015, který je rád, že „vývoj počasí v posledních dnech přinesl nejen přírodní sníh, ale umožňuje také výrobu technického sněhu.“

Reprezentanti Plzeňského kraje, které osobně přijede na sever Čech podpořit i hejtman kraje Václav Šlajs, budou odjíždět v neděli 17. ledna 2016 v 11 hodin od zimního stadionu v Plzni. Tak, aby se mohli zúčastnit večerního zahájení v SD Aréně v Chomutově společně s 1048 sportovci, 248 trenéry a vlajkonoši z celé republiky. Výpravu Plzeňského kraje povede bývalý hokejista a olympionik Bohuslav Ebermann.

Zimní Olympiáda dětí a mládeže proběhne ve dnech 17. až 22. ledna na pěti místech severočeského regionu. V areálu Klínovce, kde se bude soutěžit v alpském lyžování, akrobatickém lyžování a snowboardingu, jsou připraveny sjezdovky. Na Cínovci, kde se chystají soutěže v běžeckém lyžování a biatlonu, je rovněž přírodní sníh a předpověď pro jeho přírůstek je dobrá. Zástupci Českého lyžařského svazu informovali, že se na ZODM uskuteční všechny lyžařské disciplíny.

Soutěže v krasobruslení a rychlobruslení se uskuteční na mosteckém zimním stadionu, turnaj v ledním hokeji se bude hrát v halách v Litvínově a Chomutově. Zde se v olympijském domě, kterým se stane po dobu olympiády Městské Divadlo v Chomutově, uskuteční i doprovodné soutěže v disco dance a šachový turnaj.

Květinové ceremoniály se odehrají každý den vždy po ukončení sportovních klání, velký medailový ceremoniál proběhne v úterý 19. ledna od 19 hodin na náměstí 1. Máje v Chomutově. Druhý medailový ceremoniál je součástí závěrečné show, která zahájí v 19 hodin ve čtvrtek 21. ledna opět v prostorách chomutovské SD Arény, kde protokolární program doplní předání štafety pro letní olympijské hry dětí a mládeže Jihomoravskému kraji.

Kromě Cínovce, kde to neumožňuje technika, bude probíhat on-line přenos všech soutěží. Sportovce nejen z Plzeňského kraje tak mohou sledovat prostřednictvím YouTube kanálu Českého olympijského výboru i ti, kteří se nebudou moci zúčastnit her přímo v jejich dějišti. Každý den ve večerních hodinách přinese denní sestřih programu her i kanál ČT Sport, ZODM se bude zpravodajsky věnovat i web www.olympic.cz/ODM a dění na sociálních sítích můžete sledovat pod hashtagem #ODM2016.