Konference "Spolupráce ŠKOL a FIREM zaměřená na potřeby ŽÁKŮ"

obrazek
02. května 2018 14:44, aktualizováno 13:44, Mgr. Soňa Lomičková

Dne 19. dubna 2018 se v Plzni v Moving station (Koperníkova 574/56) konala konference s názvem Spolupráce ŠKOL a FIREM zaměřená na potřeby ŽÁKŮ. Konference byla pořádána ve spolupráci Smart Edu, Úřadem práce ČR, Info Kariérou, Czech Investem, Regionální hospodářskou komorou Plzeňského kraje a Krajským úřadem PK.

Konference se zúčastnili klíčoví partneři v oblasti vzdělávání – podnikatelé, ředitelé škol, zástupci státní správy i výchovní poradci. Mimo již zmíněné zástupce bylo možné na konferenci slyšet žáky středních škol, kteří vystoupili se svými zkušenostmi a byli také zapojeni do diskuze.

Hlavní dopolední blok byl věnován prezentaci zástupců škol, firem, žáků a následné diskuzi. Účastníci se dozvěděli o aktuální situaci na trhu práce v Plzeňském kraji z úst pracovníků Úřadu práce ČR – krajské pobočky v Plzni. Dále zazněl příspěvek od zástupců Regionální hospodářské komory PK a také zástupců Info Kariéra.

Odpoledne následovaly dva tematické bloky na téma podpora podnikání a stáže a exkurze. V bloku podpora podnikání se účastníci mohli dozvědět o připravované studijní mapě, dále o centru fiktivních firem, o projektu J. A. Firmy a podpoře kreativního myšlení.

V bloku, který byl věnován stážím, praxím a exkurzím se probíraly například možnosti přeshraniční stáže v rámci EU, o kterých informovali zástupci Eurocentra Plzeň. Zazněla zde například i přednáška na téma metodika exkurzí od zástupců FPE ZČU v Plzni a od představitelů NÚV příspěvek o osvědčených možnostech spolupráce mezi školami a firmami a jejich výhodách či úskalích.

Člen týmu KAP PK Ing. Petr Mašinda vystoupil v odpoledním bloku s příspěvkem „Technika a řemesla – spolupráce škol a firem z pohledu Plzeňského kraje“. Hovořil o nových webových stránkách Plzeňského kraje www.technikaaremeslo.cz, které jsou všestranným pomocníky nejen pro žáky základních škol, kteří se rozhodují, jakou střední školu vybrat. Cenný je také pro rodiče i výchovné poradce, protože nabízí přehled středních škol a učilišť v Plzeňském kraji, které se na technické obory zaměřují. Dále hovořil a soutěžích a akcích, které Plzeňský kraj pro žáky pořádá a v neposlední řadě zmínil nadační fond „Podpora technického vzdělávání v Plzeňském kraji“. Tento nadační fond byl zřízen Plzeňským krajem v březnu roku 2014 a jeho hlavním účelem je podpora technického vzdělávání směřující ke zvýšení zájmu žáků základních škol o studium na technicky zaměřených školách.

Mimo již zmíněné zástupce bylo možné na konferenci slyšet žáky středních škol, kteří vystoupili se svými zkušenostmi a byli také zapojeni do diskuze. Hlavním cílem konference bylo vzájemně se inspirovat a zároveň i podpořit networking.