Jsme světová velmoc v psaní na klávesnici. Teď to dokazují v Plzni!

obrazek
16. června 2015 17:52, aktualizováno 22. června 2015 12:15, Mgr. Jana Filípková

Již i soutěž v rychlostním psaní na klávesnici, která proběhla dnes 15. června 2015 v rámci letní Olympiády dětí a mládeže, zná své vítěze. Zúčastnilo se jí celkem 14 studentů ze 14 krajů České republiky, kteří podali vynikající výkony!  Na průběh celé soutěže dohlížela ředitelka soutěže Milada Peštová z Obchodní akademie v Plzni.

Nejenom pro finalisty dnešní doplňkové olympijské disciplíny „psaní na klávesnici“ bylo připraveno setkání s manželi Helenou a Jaroslavem Zaviačičovými v prostorách Techmanie Science Center, kteří patří mezi mistry v oboru psaní na klávesnici.

Součástí poutavého vyprávění a následující diskuse byla i exhibice Heleny Zaviačičové, devítinásobné mistryně světa v záznamu a zpracování textu a držitelky světového rekordu (928 čistých úhozů za minutu, 15,5 zásahů za sekundu) z roku 2003 na mistrovství v Římě, který dosud nebyl překonán. Dnes v Plzni se jí podařilo zlomit svůj osobní rekord v diktovaném textu, kdy dosáhla 1041 úhozů bez chyby.

Jaroslav Zaviačič je bývalý vicemistr v psaní na mechanickém stroji (jako jediný Čech dokázal napsat více než 18 000 úhozů za 30 minut), autor individuální výuky v psaní na klávesnici, trenér české reprezentace v tomto oboru a zástupce České republiky v INTERSTENU (mezinárodní organizace pro zpracování informací sdružujících 25 zemí světa). Zavedl např. označení kláves F a J formou malého výstupku. Oba dva se věnují výuce psaní na klávesnici a provozují internetovou  školu ZAV.

Fotogalerie: