Jednotná kontaktní místa

obrazek
05. března 2010 10:16, aktualizováno 01. července 2022 13:42, Bc. Alena Šulcová

Od 1. ledna 2010 zahájila svojí činnost Jednotná kontaktní místa (JKM), která jsou zřízena především na pomoc začínajícím podnikatelům působícím v oblasti poskytování služeb, ale i spotřebitelům, jimž mohou poskytnout obecné informace o ochraně spotřebitele v jiných členských státech EU.

V souladu s ustanovením § 13 až § 17 zákona č. 222/2009 Sb., o volném pohybu služeb, poskytují JKM :

informace nezbytné pro získání oprávnění k poskytování služby, mezi něž patří zejména náležitosti žádosti a kontaktní údaje správních orgánů , které jsou příslušné k vyřízení žádosti,

Informace jsou poskytovány nejen ve vztahu k získání živnostenských oprávnění, ale i k dalším činnostem, které nejsou živností, jako např. činnost veterinárních lékařů, architektů, pracovních agentur apod. Z poskytnutých informací se žadatel dozví,  jaké konkrétní požadavky musí pro získání oprávnění splnit, jestli je třeba vyplnit formulář a jaké přílohy je nezbytné přiložit a který úřad oprávnění uděluje, přičemž JKM může klientovi přímo zprostředkovat kontakt s tímto úřadem. Prostřednictvím JKM mohou podnikatelé dále vyřizovat přihlášky k registraci a oznámení vůči správním orgánům - finančním úřadům, správě sociálního zabezpečení, úřadu práce a zdravotním pojišťovnám.

- obecné informace o požadavcích týkajících se získání oprávnění k poskytování služby v jiných členských státech,

Klient  může získat informace ohledně možnostech podnikání v jiných členských státech EU, zda mu pro získání podnikatelského oprávnění v rámci EU postačí vzdělání získané v ČR, jaký úřad v cizině oprávnění uděluje apod.

- obecné informace o opravných prostředcích proti rozhodnutím správních orgánů a o možnostech řešení sporů mezi poskytovatelem služby a příjemcem služby, nebo mezi poskytovateli služby,

Klient se může dozvědět, jak postupovat při zamítnutí žádosti, jak se bránit nečinnosti úřadů při vyřizování žádosti, ale i jak řešit spotřebitelské spory popř. spory mezi dvěma podnikateli při poskytování služeb.

- obecné informace o požadavcích týkajících se ochrany spotřebitele v jiných členských státech,

Lze získat informace o uplatnění reklamace u zboží zakoupeného nebo služby poskytnuté v jiném z členských států EU.

- kontaktní údaje sdružení nebo jiných právnických osob, včetně Evropské sítě spotřebitelských středisek, které mohou poskytovatelům služeb nebo příjemcům služeb poskytovat praktickou pomoc.

 

V Plzeňském kraji je JKM zřízeno na Magistrátu města Plzně - obecním živnostenském úřadě na adrese Tylova 36, 306 32 Plzeň, jkm@plzen.eu.

Podrobnější informace lze rovněž nalézt na stránkách www.businessinfo.cz.