Informace ze zasedání Ústředního krizového štábu 4.6.2013

obrazek
06. června 2013 08:32, aktualizováno 08:46, Mgr. René Zeithaml

MINISTERSTVO VNITRA
Praha 5. června 2013

Informace ze zasedání Ústředního krizového štábu
Důvod aktivace
Ústřední krizový štáb (dále „ÚKŠ“) byl svolán na základě závěrů ze zasedání ÚKŠ dne 4. června 2013 v souvislosti s vývojem mimořádné události – povodňové situace na území ČR - a k ústřední koordinaci prováděných opatření. Předsedou ÚKŠ byl jmenován ministr vnitra. Zasedání ÚKŠ bylo spojeno se zasedáním Ústřední povodňové komise („ÚPK“ – v souladu s ustanovením § 39, odst. 2 zák. č. 240/2000 Sb. stala součástí ÚKŠ).

Datum, čas a místo zahájení
5. června 2013, 11:00 hod., MV-Generální ředitelství HZS ČR, Kloknerova 26, Praha 4

Průběh jednání
J
ednotliví členové ÚKŠ podali informaci o aktuální situaci a přijatých opatřeních, o činnosti svých úřadů a dalších činnostech, které budou prováděny v souvislosti s povodněmi.

•             Členové ÚKŠ vzali na vědomí informace o aktuální situaci a konstatovali, že o pomoc ze zahraničí prozatím nebudou žádat (zřejmě až v období odstraňování následků povodně). Pomoc byla prozatím nabídnuta ze strany EU, Slovenska, Polska, Lucemburska a Ruska, přičemž pomoc z Ruska byla ze strany ČR odmítnuta.
•             MŽP, ČHMU informovali o současném stavu řek v ČR, kdy u většiny z nich došlo k poklesu průtoku nebo kulminaci.  K rozlivu řek doposud dochází na území Mělnicka a Litoměřicka, problematickým nadále zůstává Labe v Ústí nad Labem. Ke kulminaci Labe v Ústí nad Labem dojde pravděpodobně v odpoledních hodinách dnešního dne, přičemž kulminační stav hladiny bude setrvávat delší dobu.
•             MZe informovalo o poklesu průtoku většiny vodních toků a stavu vodních děl v postižených oblastech. Dále byla podána informace o odpouštění Vltavské kaskády. MZe informovalo také o potřebě zajištění adekvátních mediálních výstupů.
•             HZS informoval o probíhajících záchranných a likvidačních pracích v Jihočeském, Královehradeckém a Plzeňském kraji. Dále informoval o nárůstu evakuovaných osob zejména z Ústeckého kraje. HZS je připraveno na případnou potřebu odstřelu lodí ve spolupráci s PČR. V současné době probíhá přeshraniční komunikace se SRN týkající se uvolněných nádrží a kontejnerů, které byly odneseny po proudu řek a mohly by způsobit případné komplikace.
•             PČR informovala o 8 mrtvých osobách a 4 pohřešovaných. Objevilo se 5 případů trestné činnosti v souvislosti s povodněmi. V jednom z případů se jednalo o cizince. Dále byla oznámena příprava 3 policejních pyrotechnických týmů, kterým je k dispozici zásoba trhavin z pohotovostních zásob, která je v současnosti uskladněna na Letišti Václava Havla. V současné době je uzavřeno 156 komunikací.
•             AČR informovala, že k dnešnímu dni je v režimu pohotovosti 50 vojáků na území Prahy a 21 vojáků na území Bechyně.  V pohotovosti je stále vrtulník, který bude takto držen pravděpodobně ještě 1 dne po kulminaci hladiny Labe.
•             ČIŽP v návaznosti na informaci MZe podrobně informoval o stavu jednotlivých chemických provozů a čističek vody zasažených povodněmi. Podrobný seznam bude poskytnut.
•             SSHR podalo informaci o zasedání OPS ÚKŠ dnes v 15:30. V současné době je objem požadavků v hodnotě 72 mil. Kč. Během včerejšího dne došlo k distribuci karet pro čerpání pohonných hmot, jejichž použití schvaluje dnes vláda. Bylo zdůrazněno zasílání požadavků na čerpání věcných zdrojů cestou krajů.
•             MF vyčlenilo 300 mil. Kč s tím, že 100 mil. bude čerpáno dle zákona č. 239/2000 Sb. a 100 mil. dle zákona č. 240/2000 Sb. Čerpání prostředků z Evropského fondu solidarity bude možné až na základě vyčíslení všech škod. V této věci byly kontaktovány také okolní státy.
•             MD informovalo o současném stavu železniční dopravy, pravděpodobně dojde k uzavření trati přes Děčín do Německa. Dnes ráno došlo k uzavření mostu pro nákladní dopravu na dálnici D8. Opět došlo ke zdůraznění zasílání požadavků na  mostní konstrukce cestou krajů.
•             Proběhla videokonference se Středočeským krajem a Ústeckým krajem. Spojení s Prahou nemohlo být kvůli absenci jejich zástupce realizováno. Hejtman Ústeckého kraje informoval o současné situaci a nevznesl žádné požadavky na ÚKŠ. Vyhodnocování škod v Ústeckém kraji bude řešeno až po odtoku povodňové vody. Hejtman Středočeského kraje informoval o současné situaci a vznesl konkrétní požadavky na vybavení, které budou řešeny cestou HZS.
•             1. NMV konstatoval, že instrukce, jak se mají chovat starostové obcí v případě vyžadování věcných zdrojů, potřeby psychologické pomoci atd. v oblastech postižených záplavami bude ujasněno v materiálu, který bude vytvořen OTPR MV a následně distribuován. Podklady od jednotlivých úřadů do této brožury budou shromažďovány na SIC MV.
•             Vedoucí mediální skupiny informoval, že po skončení zasedání ÚKŠ proběhne tisková konference, na které budou prezentovány závěry ze zasedání štábu (tyto závěry budou shrnuty v tiskové zprávě, kterou v nejbližších hodinách vydá OTPR MV).
•             ÚKŠ se sejde znova ve čtvrtek 6. června 2013 v 11.00 hodin na stejném místě.

Závěr ze zasedání ÚKŠ
•             Příslušné ústřední správní úřady neprodleně zašlou cestou SIC MV podklady pro zpracování materiálu pro starosty obcí v případě vyžadování věcných zdrojů, potřeby psychologické pomoci atd. v oblastech postižených záplavami. Materiál vypracuje OTPR MV.
•             Ze strany HZS bylo přislíbeno uvolnění styčných důstojníků s odbornou znalostí v oblasti ochrany obyvatelstva, kteří budou poskytovat koordinační podporu starostům z významně zasažených, především malých, obcí.
•             Obecně je třeba apelovat, aby vyžadování věcných zdrojů probíhalo standardními postupy, tedy cestou krajů.

Celý zápis najdete v příloze:

Soubory ke stažení