Informace z jednání Krizového štábu Plzeňského kraje 4. 6. 2013

obrazek
04. června 2013 17:34, aktualizováno 05. června 2013 12:58, Mgr. René Zeithaml

Dopoledne 4. června 2013 podruhé zasedal Krizový štáb Plzeňského kraje. Kromě Radbuzy již všechny řeky kulminovaly, situace v povodí se uklidňuje. Krizový štáb PK bude jednat ještě 5. června 2013 v 11:30 hodin.

Informace z povodí:
Včerejší srážky neovlivnily zásadním způsobem průtoky řek. Veškeré toky jsou na sestupu, kulminuje pouze Radbuza na dolním toku.
Na vodní nádrži Hracholusky se drží neškodný odtok, t. č. 55 m³/s, předpokládá se jeho udržení do středečního odpoledne. Poté bude potřeba vypouštět asi 60 – 80 m³/s. Zvýšený odtok by se však neměl na tocích významně projevit.

ORP:
Ke středeční 18. hodině bylo 93 obcí Plzeňského kraje zasaženo povodní. Pravidelně aktualizované informace s mapkou postižených obcí jsou k dispozici na webových stránkách PK. Obce zvládají situaci řešit samostatně, nevyžadují pomoc ze strany kraje.

ČHMÚ:
Včerejší srážky se pohybovaly do 10 mm, na Šumavě a v Českém lese spadlo kolem 15 mm. Dnes i zítřek se srážky neočekávají, o víkendu se mohou vyskytnout lokální bouřky.

HZS PK:
Počet zásahů krajských hasičů se snížil. Hasiči nyní zaznamenávají zájem o vysoušeče.

Policie: 
Uzávěry v PK jsou obdobné jako včera. Otevřený už je úsek silnice mezi Dolní Lukavicí a obcí Krasavce. Aktuální informace jsou dostupné prostřednictvím webových stránek PK.

Krajské vojenské velitelství:
Armáda je připravena plnit požadavky krajů. V rámci ČR vzniklo 5 úkolových seskupení připravených odstraňovat následky povodní. Pro Plzeňský, Jihočeský a Středočeský kraj je určena skupina Jih, čítající 500 osob.     

Krajská hygienická stanice:
KHS hlásí 2 vodovody vyřazené z provozu, a to v obci Litohlavy a Černíkovice. V obou případech obce zajistily náhradní zásobování pitnou vodou. Hygienici varují, že je potřeba dodržovat ve zvýšené míře hygienické zásady, upozorňují na riziko vzniku tetanu či žloutenky během úklidových prací.

KÚPK:
KÚPK zřídila na tel čísle 800 900 799 bezplatnou povodňovou informační linku, kde mohou občané získat veškeré potřebné informace k povodňové situaci. Připravuje se otevření povodňového konta pro příspěvky z ostatních krajů a z EU.

Úřad práce:
Úřad práce nabízí nezaměstnané na veřejně prospěšné práce za účelem odstraňování následků povodní. V tomto případě může být na VPP přijat nezaměstnaný bez ohledu na dobu evidence na UP.

Soubory ke stažení