Informace o RÚIAN

21. září 2011 10:02, aktualizováno 18. dubna 2012 15:27, Ing. Antonín Procházka

POPIS systému a celého organizačního a metodického zabezpečení je uveden na http://www.ruian.cz

První z připravovaných registrů je RÚIAN (registr územní identifikace a adres nemovitostí)

Zdůrazňujeme důležité povinnosti, které obcím a stavebním úřadům vznikly z výše uvedeného zákona.

Dle zákona č. 111/2009, o základních registrech, stojí obce a stavební úřady před důležitým úkolem – kontrolou dat a naplněním základních registrů známých pod zkratkami RÚIAN (Registr územní identifikace, adres a nemovitostí) a ISÚI (Informační systém územní identifikace)

Na kvalitním splnění  této povinnosti jsou závislí všichni občané našeho kraje, neboť od této chvíle pouze data v základních registrech mají značku dat „referenčních“. Všechny orgány veřejné správy mají  tyto údaje užívat bez dalšího ověřování, tedy aniž by dále kontrolovaly jejich správnost. Pro občana to představuje dlouho očekávanou změnu – nemusí již dokládat své údaje opakovaně. Ale právě v tomto se skrývá i úskalí. Pokud data nebudou zadána správně a v plném rozsahu, mohly by pro občana nastat nepříjemnosti např. při zápisu do katastru nemovitostí, při změně trvalého bydliště, při výplatě sociálních dávek apod.

Důležité informace k tomuto tématu najdou obce a stavební úřadu na www.ruian.cz, zejména v příručce „První kroky uživatele ISÚI“.

Dalším zdrojem informací jsou a budou celokrajské semináře organizované ve spolupráci Krajského úřadu Plzeňského kraje a Českého úřadu zeměměřického.
http://www.cuzk.cz/isui-elearning/index.html

Dalším zdrojem je možnost e-learnigových kurzů (zdarma). Školící středisko Plzeňského kraje má v nabídce již kurz Registr územní identifikace, adres a nemovitostí. Kurzy týkající se ostatních registrů budou přidávány do nabídky postupně. E-learningové kurzy Školícího střediska PK najdete na http://elev.institutpraha.cz/regman/krajplzensky.html