Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže ČR 2015 pořádané v Plzni představily své logo a maskota

obrazek
21. července 2014 09:33, aktualizováno 17. února 2015 14:37, Bc. Petra Síbalová

V červnu 2015, se na sportovištích v Plzni uskuteční Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže České republiky. Projekt Českého olympijského výboru se koná od roku 2003 pravidelně každý rok, přičemž se střídají hry letní a hry zimní olympiády. V soutěžích se představují nominovaní sportovci 14 krajských výprav v žákovských a dorosteneckých kategoriích ve věku od 8 do 18 let.

Pro Plzeňský kraj je pořádání her významná událost. Z našeho regionu vzešlo mnoho slavných sportovců jako střelkyně Kateřina Emmons, hokejista Martin Straka, cyklista Zdeněk Štybar, fotbalista Petr Čech nebo házenkář Filip Jícha. Můžeme se pochlubit také úspěšnými týmy v hokeji, fotbale či házené. Uvědomujeme si, jak je důležité vést mladé lidi ke sportování, proto Plzeňský kraj dlouhodobě podporuje sportovní aktivity mládeže," říká hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Jako každá opravdová olympiáda mají i Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže svoje logo a maskota, které vzešlo ze soutěže děl studentů středních škol a ZČU. „Z celkem 136 přihlášených výtvorů se organizačnímu výboru nejvíce líbil návrh Petry Dorotíkové, studentky 2. ročníku magisterského studia oboru grafický design na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni," uvedl Jiří Struček, náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Grafický návrh Petry Dorotíkové tak bude doprovázet v roce 2015 olympiádu dětí a mládeže v Plzeňském kraji.

Logo:

Maskot:
                     

Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže České republiky v Plzni potrvají od 14. do 19. června 2015, budou mít čtyři soutěžní dny. Pořadatelé vypsali 18 sportovních odvětví (atletika, badminton, basketbal, beachvolejbal, cyklistika, fotbal, goalball, házená, hokejbal, jachting, karate, nohejbal, orientační běh, plavání, sportovní aerobik, střelba, tenis, triatlon) a dvě doplňkové soutěže (psaní na klávesnici a fotografická soutěž). Předpokládaná účast je téměř 3.000 sportovců a trenérů, kteří se utkají celkem o více než 150 zlatých medailí. Pořadateli jednotlivých sportů jsou vesměs krajské sportovní svazy, organizačně soutěže zajišťují renomované plzeňské kluby.

Krajské výpravy přijedou do Olympijského domu (Techmania Science Center) v neděli 14. června 2015, slavnostní zahájení a zapálení olympijského ohně se uskuteční týž den večer v ČEZ Aréně. Každý soutěžní den od pondělí do čtvrtka bude zakončen na náměstí Republiky nebo v Olympijském domě medailovým ceremoniálem a doprovodným kulturním programem.

„Hostit tak velkou sportovní akci poprvé je vždy velká výzva. Věříme, že se organizátoři vytáhnou. Pro příští hry dětí a mládeže v Plzni navíc připravujeme několik novinek – třeba v prezentaci  online výsledků," říká místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman a dodává: „Tento projekt je pro nás velmi důležitý, protože je určený pro mládež, kterou se snažíme přivést k pohybu. Proto Český olympijský výbor chápe Olympiádu dětí a mládeže jako významné posílení medializace a prestiže mládežnického sportu."

Pořadatelem her letní olympiády v roce 2015 je Plzeňský kraj, předchozí letní hry organizovali: Pardubický kraj (2003), Jihomoravský kraj (2005), Ústecký kraj (2007), Jihočeský kraj (2009), Olomoucký kraj (2011) a Zlínský kraj (2013).