Eurolicence a další související dokumenty vztahující se k provozování mezinárodní dopravy

26. února 2004 12:00, aktualizováno 02. února 2024 10:36,

Dopravní úřad přijímá žádosti

Prostřednictvím provozovatele poštovních služeb
Osobním doručením
Doručením do datové schránky
E-mailem podepsaným zaručeným elektronickým podpisem
Upozorňujeme, všechny dopravce, že zasílání žádostí do e-mailových schránek zaměstnanců dopravního úřadu bez elektronického podpisu žádající osoby je vždy na předchozí telefonické domluvě a slouží pouze k doložení následně vyžádaných podkladů k řádně doručené žádosti. Na žádosti, které neobsahují elektronický podpis nemusí být brán zřetel.


Krajský úřad Plzeňského kraje, odbor dopravy a silničního hospodářství jako příslušný dopravní úřad na základě zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a podle příslušných nařízení EU, vydává následující eurodokumenty, které souvisejí s provozováním mezinárodní silniční dopravy velkými vozidly (vozidlo nebo jízdní souprava o největší povolené hmotnosti přesahující 3,5 tuny, jsou-li určeny k přepravě zvířat nebo věcí, nebo vozidlo určené pro přepravu více než 9 osob včetně řidiče):

  1. LICENCE Společenství ("eurolicence") pro mezinárodní silniční nákladní přepravu pro cizí potřebu 
  2. OPIS eurolicence pro mezinárodní silniční nákladní přepravu pro cizí potřebu (opisy pro vozidla)
  3. LICENCE Společenství (eurolicence) pro mezinárodní osobní přepravu autokary a autobusy pro cizí potřebu
  4. OPIS eurolicence pro mezinárodní osobní přepravu autokary a autobusy pro cizí potřebu (opisy pro vozidla) 
  5. OSVĚDČENÍ ŘIDIČE pro silniční nákladní dopravu pro cizí potřebu na základě licence Společenství (pouze pro řidiče, který není není občanem členského státu Evropské unie nebo rezidentem)
  6. OPIS osvědčení řidiče pro silniční nákladní dopravu pro cizí potřebu na základě licence Společenství (pouze pro řidiče, který není není občanem členského státu Evropské unie nebo rezidentem)
  7. OSVĚDČENÍ pro dopravu prováděnou pro vlastní potřebu autokary a autobusy mezi členskými státy vydané na základě nařízení Rady (EHS) č. 684/92

O vydání eurolicence (podle bodu 1. a 3.) a jejích opisů pro vozidla (podle bodu 2. a 4.), osvědčení a opisů podle bodu 5., 6. a 7., si podnikatel v silniční dopravě požádá na formuláři žádostí, které jsou uvedeny v příloze. Formuláře také lze vyzvednout, popř. vyplnit v sídle dopravního úřadu (Krajský úřad Plzeňského kraje, odbor dopravy a silničního hospodářství, Škroupova 18, 306 13 Plzeň).

Před vydáním eurolicence dopravní úřad ověří, zda jsou splněny všechny zákonné podmínky pro její vydání, a poté vydá prvopis eurolicence znějící na jméno (obchodní firmu) podnikatele v silniční dopravě a tolik číslovaných opisů pro vozidla, kolik vozidel podnikatel nahlásil u dopravního úřadu podle § 9 odst. 3 písmeno b) zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, která označil v písemné žádosti, a na která prokázal finanční způsobilost. Vychází se z finanční způsobilosti platné v den podání žádosti o vydání licence.

Dopravce, kterému byla vydána eurolicence, osvědčení řidiče nebo osvědčení o provozování dopravy pro vlastní potřebu, je povinen oznámit změnu údajů uvedených v těchto dokladech dopravnímu úřadu do 60 dnů ode dne, kdy ke změně došlo. Dopravní úřad na základě tohoto oznámení vydá novou eurolicenci, osvědčení řidiče nebo osvědčení o provozování dopravy pro vlastní potřebu, jsou-li nadále splněny podmínky pro vydání těchto dokumentů. Eurolicence, osvědčení řidiče a jejich opisy a osvědčení o provozování dopravy pro vlastní potřebu pozbývají platnosti dnem vydání nového dokladu. Dopravce je povinen odevzdat původní doklady dopravnímu úřadu do 60 dnů ode dne pozbytí jejich platnosti.

Eurolicence a její opisy pozbývají platnosti dnem zániku koncese nebo uplynutím doby, na kterou byly vydány. Podnikatel v silniční dopravě, kterému byly eurolicence a její opisy vydány, je povinen je odevzdat dopravnímu úřadu do 60 dnů ode dne pozbytí platnosti. Pokud podnikatel v silniční dopravě přestal provozovat dopravu velkým vozidlem, pro které mu byl vydán opis eurolicence, odevzdá nadbytečný opis eurolicence dopravnímu úřadu do 60 dnů ode dne, kdy s tímto vozidlem přestal provozovat dopravu.

Osvědčení řidiče a jeho opis pozbývají platnosti uplynutím doby, na kterou byly vydány, nebo nabytím právní moci rozhodnutí o odnětí osvědčení řidiče. Podnikatel v silniční dopravě, kterému byly osvědčení řidiče a jeho opis vydány, je povinen je odevzdat dopravnímu úřadu do 60 dnů ode dne pozbytí platnosti.

Vydání eurolicence, opisů pro vozidlo, případně osvědčení pro řidiče a osvědčení pro osobní dopravu pro vlastní potřebu je zpoplatněno správním poplatek podle položky 34 přílohy k zákonu č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, takto:

Úkon dopravního úřadu                     Výše správního poplatku
Vydání   eurolicence                                    1  000 Kč
Vydání   opisu   eurolicence                              200 Kč
Vydání   osvědčení   řidiče                                500 Kč
Vydání   opisu   osvědčení   řidiče                      500 Kč
Vydání   osvědčení   o   provozování   dopravy  
pro   vlastní   potřebu                                      500 Kč

Správní poplatek je nutné uhradit při podání žádosti bankovním převodem, VS 109900008, na účet 1063003377/5500 nebo v hotovosti případně platební kartou na podkladně Krajského úřadu Plzeňského kraje. Doklad o zaplacení předloží dopravce nejpozději do dvou dnů od podání žádosti o vydání eurodokumentů. Po předložení dokladu o zaplacení budou eurodokumenty vypracovány a následně vydány.

Podání i převzetí eurodokumentů je možno učinit i jinou osobou než podnikatelem v silniční dopravě, a to na základě plné moci udělené konkrétní osobě a podepsané podnikatelem, resp. jeho statutárním orgánem.

Soubory ke stažení