Šance pro budoucnost

24. července 2006 11:51, aktualizováno 10:51,

 

esf Eu Pk Čr

 

O programu         Proč vznikl         Cíle projektu         Partneři         Aktuality

 


 

Projekt Plzeňského kraje

"Šance pro budoucnost"

   

Realizátor projektu

Plzeňský kraj

Škroupova18

30613Plzeň

www.plzensky-kraj.cz

tel.377195 216

 


Šance pro budoucnost

    Projekt Plzeňského kraje „Šance pro budoucnost“ komplexně řeší problém mládeže ze znevýhodněného sociálního prostředí, kam mladí lidé odcházející z dětských domovů bezesporu patří. Hlavním cílem projektu je zlepšení jejich uplatnění na trhu práce spojené s jejich sociální integrací. Projekt je financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

    Cílem projektu je vytvořit komplexní regionální nástroj pro začlenění mládeže, která odchází z dětských domovů na trh práce a do společnosti, aby si tito lidé byli schopni najít práci, udržet si práci, obstarat si bydlení a naučit se samostatné existenci.

    Cílovou skupinou je mládež opouštějící dětské domovy (mládež žijící ve znevýhodněném sociálním prostředí). Mládež z dětských domovu, která se bude chtít sama zúčastnit programu, bude procházet nejdříve speciálními vzdělávacími programy v dětských domovech pod vedením speciálních pedagogických pracovníku. Zde se naučí dovednostem potřebným pro samostatnou existenci, hledání a udržení zaměstnání.

    Při odchodu z dětského domova pak péči o mladé lidi (klienty) přeberou komunitní pracovníci, kteří jim pomáhají hledat a získat zaměstnáni, začít samostatně bydlet ve startovacích bytech a naučit se tak základům samostatné existence. Tito pracovníci se částečně podílejí již na realizaci programu v dětském domově. Pro komunitní pracovníky je zásadní věcí poznat své budoucí klienty již v době jejich pobytu v dětském domově a vybudovat s klientem vztahy definované vzájemnou důvěrou. Komunitní pracovníci pomáhají klientům s hledáním a získáním zaměstnáni. Po získání zaměstnání jim budou nápomocni při řešení případných problémů a při udržení zaměstnáni. Při samostatném bydlení pomáhají nejdříve komunitní pracovníci mladým lidem s úkony, které nemohou nebo neumí zvládnout sami. Později klienti žijí samostatně a komunitní pracovníci s nimi pracují podle jejich individuálních potřeb.

    Výsledkem projektu bude stav, kdy se mladí lidé po ukončení projektu dokáží uplatnit na trhu práce a zajistí si samostatnou existenci.


Proč projekt vznikl

Projekt je zaměřen na děti a mladé lidi, kteří vyrůstají v dětském domově na základě soudem nařízené ústavní výchovy.

    Dětský domov je školským zařízením pro děti a mládež, které nemají poruchy chování, zpravidla ve věku od 3 do 18 let. Mladý člověk může v dětském domově zůstat na základě dohody až do ukončení přípravy na budoucí povolání, nejdéle však do 26 let věku. Do dětského domova se rovněž umísťují nezletilé matky spolu s jejich dětmi.

Mladí lidé opouštějí dětský domov po nabytí zletilosti nebo po ukončení přípravy na budoucí povolání. Při propuštění dostanou peněžitý příspěvek, který muže dosáhnout nejvýše 15 000 Kč. I když se způsob života v dětských domovech mění tak, aby se co nevíce přiblížil životu v běžných rodinách, po ukončení ústavní výchovy nastává mezi životem dětí z rodin a dětí z ústavní péče značný rozdíl. Je pravda, že v případě potřeby se tito mladí lidé obracejí na ty, kteří je v ústavní péci vychovávali. Ti jim však mohou pomoci jen ve velmi omezené míře (většinou je to rada, projev empatie apod.). Současná legislativa neumožňuje totiž další soustavnou péči ze strany ústavního zařízení o mladé dospělé lidi, kteří ústavní výchovu již ukončili.

    Propuštění z ústavní výchovy je hlášeno s časovým předstihem 6 měsíců příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou s působností s tím, že by mladé lidi po ukončení ústavní výchovy měl převzít do péče sociální kurátor, který by jim měl dále pomáhat. Podle našeho názoru současná právní úprava v ČR neřeší péči o mladého dospělého člověka propuštěného z ústavní výchovy zcela efektivně a účelně. Sociální kurátor pro mládež i sociální kurátor pro dospalé mají sice ze zákona povinnost tohoto klienta v dětském domově navštěvovat a po jeho propuštění mu pomáhat (k tomuto účelu dokonce zřizují síť sociálních služeb), ale sociální kurátor pro dospělé zůstává pro mladé lidi, kteří odcházejí z ústavní výchovy, většinou cizí osobou.

    Dalším problémem je skutečnost, že sociální kurátor pro dospělé má v evidenci zejména osoby, které se vrátily z výkonu vazby nebo z výkonu trestu odnětí svobody. Spojení těchto agend není vhodné pro jednání s dalšími institucemi, neboť veřejnost vnímá sociálního kurátora pro dospělé jako pracovníka, který má v péči osoby tzv. společensky nepřizpůsobivé.

    Zákon o sociálně – právní ochraně dětí zase neumožňuje vytvořit pracovní místo pro specialistu, který by pracoval s mládeží po ukončení ústavní výchovy (zákon se vztahuje pouze na děti do 18 let věku) a ani obce tuto možnost nemají. Potřeba realizace projektu vyplývá i z dotazníkového šetření provedeného Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR.


Cíle projektu

Hlavní cíl projektu

Cílem projektu je vytvořit komplexní regionální nástroj pro začlenění mládeže, která odchází z dětských domovů na trh práce a do společnosti, aby si tito lidé byli schopni najít práci, udržet si práci, obstarat si bydlení a naučit se samostatné existenci.

Přínos pro cílovou skupinu

Splnění celkového cíle projektu umožní vybavit mládež odcházející z dětských domovu dovednostmi potřebnými pro uplatnění na trhu práce a ve společnosti. Dále jim umožní formou cílené podpory zahájit samostatnou existenci, uplatnit se na trhu práce a poskytne sociální trénink zaměřený na rozvoj psychosociálních dovedností s cílem postupného zapojení do samostatného bažného života. Tímto způsobem bude alespoň částečně vyrovnán rozdíl mezi klienty a mladými lidmi, kteří mají rodinné zázemí. Aktivity projektu jsou nastaveny tak, aby motivovaly klienty ke snaze na sobě pracovat, vedly klienty postupně k plnému osamostatnění a spoléhání na vlastní síly. Dětský domov představuje pro tuto mládež rodinné zázemí a účast na projektu umožní simulovat rodinné podmínky i po jejich odchodu do života


Partneři projektu

Dětský domov DOMINO a Školní jídelna, Plzeň

Dětský domov a Školní jídelna, Horšovský Týn

Dětský domov a Školní jídelna, Kašperské Hory

Dětský domov a Školní jídelna, Nepomuk

Dětský domov a Školní jídelna, Planá

Dětský domov a Školní jídelna, Staňkov

Dětský domov a Školní jídelna, Tachov

Úřad práce v Domažlicích

Úřad práce v Klatovech

Úřad práce Tachov

Úřad práce Plzeň – jih

Úřad práce v Plzni,

Město Blovice

Město Horažďovice

Město Horšovský Týn

Obec Chanovice

Město Kašperské Hory

Město Nepomuk

Město Planá

Město Staňkov

Město Sušice

Město Tachov

Statutární město Plzeň

Západočeská universita v Plzni

Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje

 


Aktuality

 

Soubory ke stažení