Přerušení provozování živnosti

obrazek
27. srpna 2010 08:24, aktualizováno 11. července 2022 13:32, Mgr. Dana Císařová

Přerušení provozování živnosti

 

    Postup podnikatele, který hodlá přerušit provozování živnosti je upraven v ustanovení § 31 odst. 11 a 12 živnostenského zákona.

    Provozování živnosti lze přerušit na libovolně dlouhou dobu.  Podnikatel uvede na jakou dobu provozování živnosti přerušuje. Provozování živnosti je přerušeno dnem doručení oznámení o přerušení provozování živnosti živnostenskému úřadu nebo pozdějším datem uvedeným v oznámení. V době přerušení provozování živnosti se na podnikatele vztahují povinnosti uložené živnostenským zákonem kromě povinnosti: označení místa podnikání nebo sídla, prokázání vlastnického nebo užívacího práva k místu podnikání nebo sídlu, bezúhonnosti a způsobilosti pro výkon povolání zaměstnanců, označení provozovny a přítomnosti osoby znající český jazyk na provozovně a splňování odborné nebo jiné způsobilosti, pokud je živnostenský zákon nebo zvláštní předpisy vyžadují.

    Pokračování v provozování živnosti před uplynutím doby, na kterou měl podnikatel přerušeno, je podnikatel povinen předem písemně oznámit živnostenskému úřadu. V provozování živnosti je možno pokračovat nejdříve dnem doručení oznámení živnostenskému úřadu nebo pozdějším dnem uvedeném v oznámení.

    Živnostenský úřad na základě těchto oznámení zapíše tyto skutečnosti do živnostenského rejstříku a o provedeném zápisu informuje podnikatele.

    Neoznámení pokračování v provozování živnosti před uplynutím doby, na kterou měl podnikatel přerušeno, je správním deliktem podle ustanovení § 62 odst. 1 písm. q)  živnostenského zákona, za což  může být podnikateli uložena pokuta až do výše 10 000 Kč.