Výsledky soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2021

obrazek
02. července 2021 15:00, Mgr. René Zeithaml

O titul Regionální potravina se v Plzeňském kraji ucházelo celkem 130 produktů od 37 výrobců. Hodnotitelská komise vybrala vítěze soutěže v 9 kategoriích.

Hodnotitelé navrhli udělit značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2021 těmto výrobkům:

Kategorie:Výrobek:Výrobce:
1.
Masné výrobky tepelně opracované Žiheláček se sýremJaroslav Procházka
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy LESNÍ ŠPEK – Dřevorubecký bok speciál Ing. Michal Šnebergr
3. Sýry včetně tvarohu Kozobylík Farma u Františky
4. Mléčné výrobky ostatní BIO jogurtové kozí mléko – Borůvka Luděk Maruna
5. Pekařské výrobky včetně těstovin Žitný chléb Roman Sebera
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Švestky s karamelem JS Chocolate
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Kolowrat limonáda Kolowratovy sady
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Kouzelné hrušky se skořicí Od Macháčků
9. Ostatní Anežčin rakytníkový koncentrát v medu Ing. Milan Douděra


Komise to neměla jednoduché. Letošní ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje byl zvlášť bohatý na kvalitní potraviny. Nejvíce produktů soutěžilo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Kategorie Sýry včetně tvarohu a Mléčné výrobky ostatní se pyšnily značným množstvím kozích produktů“, uvedla koordinátorka Regionální potraviny Plzeňského kraje Helena Hnojská ze společnosti Úhlava, o.p.s.

Vzhledem k vysoké kvalitě soutěžních výrobků, byly na základě návrhu hodnotitelské komise, vyjma oficiálního ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje, dodatečně oceněny následující výrobky:

Ocenění hejtmanky Plzeňského kraje doc. PaedDr. Ilony Mauritzové, Ph.D.:
Hovězí sušená šunka, AB Bor, s.r.o.

Ocenění náměstka hejtmanky Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí, zemědělství, evropských záležitostí a regionálního rozvoje Ing. Josefa Bernarda:
Nebílovský mošt – jablko, zázvor, LUKRENA a.s.

Ocenění předsedkyně Výboru pro životní prostředí, zemědělství a evropské záležitosti Zastupitelstva Plzeňského kraje Mgr. Radky Trylčové:
Zelná šťáva z kysaného zelí, Zelárna Lobkowicz s.r.o.

Ocenění Potravinářské komory České republiky:
Jogurt bílý, Jindřiška Jandečková

Ocenění Krajské agrární komory Plzeň:
Cuketový relish, Josef Vanický

Ocenění Úhlava, o. p. s. (vyhlašovatel soutěže):
BABINSKÝ ZLAŤÁK, Sir Bohemia s.r.o.

Ocenění MAS Pošumaví, z. s.:
Dvojctihodný koláček, Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141


Slavnostní předávání ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje a dodatečných ocenění proběhne 26. září 2021 na Slavnostech jablek v Sadech Nebílovy.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Aktuálně je oceněno 407 výrobků od 312 výrobců.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství ČR a podporuje domácí producenty lokálních potravin. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond.


Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.


Galerie