Studenti vařili naslepo

obrazek
31. března 2022 20:18, Bc. Patrik Pátek

Dostanete suroviny, nečekané zadání a máte dvě hodiny, abyste ohromili porotu výtečnou polévkou, hlavním chodem a zákuskem. Přesně takové byly podmínky soutěže odborných dovedností s názvem Hrnečku vař! Studenti gastronomie a oboru kuchař-číšník v Plzeňském kraji se navíc museli popasovat s tématem „Jaro našich babiček“. Vítězem se nakonec stal Ludvík Pechovský s Robinem Špatem, kterým ceny předal hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Tradiční kulinářskou soutěž chystá Střední odborné učiliště v Domažlicích. Letos se konala popatnácté, ale podruhé se studenti z Plzeňského kraje museli „porvat“ s vařením naslepo. „Celá soutěž je o tom, že žáci bez přípravy a bez tréninku musí uvařit klasické menu z nějakého spotřebního koše podle své fantazie, svých vědomostí, znalostí a umění. Když jsme tento koncept zkoušeli poprvé, nevěděli jsme, co z toho vyplyne, ale s mistry výcviku jsme pak koukali, jak umí být žáci kreativní a co vytvoří. Byly to úplně úžasné věci. Navíc se nedá podvádět, protože se na zadání nikdo dopředu nemůže připravit,“ objasnil hlavní princip soutěže učitel odborného výcviku SOU Domažlice Luboš Fiala.

Soutěže se účastnili studenti škol ze Sušice, Horažďovic, Mariánských Lázní, Plané a Domažlic. Na začátku měli všichni stejné ingredience. „Pojali jsme to jako jaro našich babiček, dali jsme tam dvě kuřátka, špenát, tvaroh - v součtu asi 12 ingrediencí, z nichž soutěžící museli udělat polévku nebo předkrm, hlavní jídlo a moučník a záleželo jen na nich, co v daný moment vymyslí,“ popsal možnosti Fiala.

Odborná porota neměla lehkou úlohu, protože studenti předvedli pestrá a neopakující se menu. „Vůbec nepochybuji, jak velký přínos podobná soutěž má. Nikdo neví, do čeho jde, s čím bude pracovat a jaké budou suroviny. Studenti musí rychle vymýšlet i pracovat, protože na nic jiného nemají čas. Shodli jsme se, že dětem často nevěříme, ale ony to v sobě mají, a když se jim dá možnost, tak vytvoří neskutečné věci,“ byl z výsledků nadšený hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, který soutěžící dekoroval.

Z vítězství se radovala „domácí“ dvojice, tedy studenti třetího ročníku SOU Domažlice, Ludvík Pechovský s Robinem Špatem. První jmenovaný nedávno triumfoval v televizní soutěži Prostřeno. „Vše jsme museli vymyslet rychle, ale jsme sehraní, spolupracujeme spolu na place a rozumíme si, takže na menu jsme se shodli prakticky ihned,“ pochvaloval si spolupráci s kolegou vítězný Ludvík Pechovský.

Při příležitosti vyhlášení klání Hrnečku vař! škola odměnila i další své studenty, kteří se ve školním roce 2021/2022 umístili na čelních příčkách v dalších odborných soutěžích v krajských i republikových kolech.

 


Galerie