Spotřebitelé v Plzeňském kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se zde do soutěže přihlásilo 43 místních výrobců se 156 produkty. Komisi zaujala například Zvěřinová klobása, Klatovský bochník anebo Med květový-lipový. Šestnáctý ročník soutěže se koná ve všech krajích České republiky. Ocenění si výrobci slavnostně převezmou na Dožínkách Plzeňského kraje 13. září v Manětíně.
Hodnotitelská komise se sešla v Klatovech a značku Regionální potravina Plzeňského kraje navrhla pro rok 2025 udělit těmto výrobkům:
KATEGORIE
| VÝROBEK A VÝROBCE
|
Masné výrobky tepelně opracované
| ZVĚŘINOVÁ KLOBÁSA
PAVEL KROIS, VÍCENICE
FARMA KROIS
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy, čerstvé maso a masné polotovary
| RILLETTES Z VEPŘOVÉHO BOKU
JOSEF VANICKÝ, BLOVICE
POTĚŠENÍ VE SKLE
|
Sýry včetně tvarohu
| PŘÍRODNÍ KOZÍ SÝR – VLAŠSKÝ OŘECH
JIŘÍ WEBER, BRNÍŘOV
MINIMLÉKÁRNA WEBER
|
Mléčné výrobky ostatní
| ZÁKYS – MLÉČNÉ OSVĚŽENÍ
MICHAL IVASIENKO, HŮRKY
PODBRDSKÁ MINIMLÉKÁRNA
|
Pekařské výrobky včetně těstovin
| KLATOVSKÝ BOCHNÍK
PEKAŘSTVÍ NA RYBNÍČKÁCH
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
| VIŠŇOVÉ ŘEZY
STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ, KLATOVY
|
Nápoje
| NEFILTROVANÉ PIVO, SVĚTLÉ VÝČEPNÍ
VÍTĚZSLAV PROCHÁZKA, PLZEŇ
PIVOVAR U LENOCHA
|
Ovoce a zelenina ve zpracované nebo čerstvé formě
| VESELÁ ŠVESTKA
JITKA ČERVENKOVÁ, DÝŠINA
SIRUPY OD ČERVENKY
|
Ostatní
| MED KVĚTOVÝ - LIPOVÝ
SVĚTLO OD VČEL
|
Dodatečná ocenění soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2025:
CENA HEJTMANA PLZEŇSKÉHO KRAJE:
| ŽIHELSKÝ TRHÁK S MEDVĚDÍM ČESNEKEM A FEFERONKOU JAROSLAV PROCHÁZKA (UZENINY ZE ŽIHLE)
|
| CHLÉB PŠENIČNO-ŽITNÝ ROMAN SEBERA (PEKÁRNA SEBERA)
|
CENA PREZIDENTKY POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY ČR:
| BORŮVKOVÝ JOGURT S PISTÁCIOVÝM KRÉMEM JITKA ŠTÁHLICHOVÁ (ZMRZLINÁŘSVÍ KOLOMBINA PLZEŇ)
|
CENA ÚHLAVA, O. P. S.:
| MAKOVÝ ZÁVIN LUCIE FABIŠIKOVÁ (PERNÍČKY NA PLECH)
|
CENA MAS POŠUMAVÍ, Z. S.:
| NAKLÁDANÝ SÝR ŠUMAVA ŠUMAVSKÝ STATEK DLOUHÁ VES
|
CENA KRAJSKÉ AGRÁRNÍ KOMORY PLZEŇ:
| KAPR UZENÝ, PORCE V DEKORAČNÍM KOŘENÍ ZPRACOVNA RYB KLATOVY
|
„Značky Regionální potravina Plzeňského kraje si velmi vážíme. Vloni to bylo již naše třetí ocenění, které jsme získali. Vítězství v soutěži nás utvrzuje v tom, že naši práci děláme dobře. Díky soutěži se naše výrobky zviditelňují a jsme zase o krok napřed před konkurencí,“ uvádí Petra Vanická ze společnosti Potěšení ve skle, které se opět podařilo získat nominaci v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje. Příběh manželů Vanických můžete najít na webu Regionální potravina.
„Získání ocenění Regionální potravina za naši Královskou klobásu je pro nás velkou ctí a motivací do budoucna. Toto ocenění potvrzuje, že naše poctivá práce a tradiční postupy mají v očích našich zákazníků i odborné veřejnosti hodnotu. Regionální potravina nám dává příležitost zviditelnit naši rodinnou výrobu a ukázat, že kvalitní produkty pocházející z Plzeňského kraje, mají místo na každém stole,“ říká Terezie Janečková ze společnosti Plzák z Plzně k loňskému vítězství v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje v kategorii Masné výrobky tepelně opracované.
V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Plzeňského kraje.
„Letos se do soutěže přihlásil opět vysoký počet producentů, z čehož máme velkou radost. Kvalita všech výrobků byla opět mimořádně vysoká, a proto jsme rádi, že o vítězích rozhoduje nezávislá odborná porota a ne my. Vybrat jen jeden výrobek v každé kategorii opravdu nebylo jednoduché, zvlášť v kategoriích masných výrobků a ostatních, kde se sešla největší konkurence. Všem oceněným srdečně gratulujeme a děkujeme i ostatním soutěžícím – jejich výrobky byly rovněž velmi kvalitní a zaslouží si uznání,“ uvedla Ing. Helena Hnojská, koordinátorka soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje ze společnosti Úhlava, o.p.s.
Kontakt:
Mgr. Eva Češpiva
tisková mluvčí
E: press@szif.gov.cz
M: +420 727 822 308
Pro editory:
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, přičemž Fond tuto národní značku kvality potravin administruje. Cílem soutěže je podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, farmářských trzích či přímo u výrobců. Probíhá ve všech krajích České republiky a soutěžit o značku Regionální potravina mohou producenti malých a středních zemědělských nebo potravinářských podniků. Oceněný výrobek pak získává právo užívat značku zdarma po dobu čtyř let. Producenti se rovněž mohou zapojit do různých marketingových aktivit na podporu jejich podnikání. Mezi nejvýznamnější marketingové nástroje patří podpora značky v médiích. Značka Regionální potravina se objevuje například v televizních pořadech Kluci v akci či Herbář. Pravidelně se můžete se značkou Regionální potravina setkat v časopisech Apetit, Gurmet, Forbes a na dalších významných akcích.
Informace o oceněných produktech a další informace naleznete na Oceněné potraviny – Regionální potravina (regionalnipotravina.gov.cz).
Státní zemědělský intervenční fond (Fond) je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době Fond administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky a Národní dotace. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Rozvoj venkova. Fond rovněž administruje národní značky kvality potravin Klasa a Regionální potravina. V současnosti má 7 regionálních odborů a dalších 65 lokalizovaných pracovišť, která poskytují služby žadatelům přímo v místě jejich působení. Více informací naleznete na www.szif.gov.cz.