Výsledky soutěže Řemeslo má zlaté dno

obrazek
08. června 2016 14:36, aktualizováno 21. listopadu 2018 10:28, Petra Olivková

Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse byl vyhlášen již 7. ročník rukodělné soutěže „Řemeslo má zlaté dno“. Odborná porota vybírala ze 75 výrobků, které přihlásilo 50 škol. Soutěžilo se ve třech kategoriích – první stupeň ZŠ, druhý stupeň ZŠ a první a druhý ročník SŠ.

V první kategorii zvítězila Tereza Nágrová ze ZŠ a MŠ Ludvíka Očenáška Dolní Bělá s Mechovou chaloupkou, ve druhé kategorii vyhrál Robot od Jana Czapka ze 4. ZŠ Plzeň. V kategorii středních škol porota vybrala jako nejlepší Stolek do vinotéky, jehož autorkou je Michaela Voráčková ze SOŠ obchodu, užitého umění a designu v Plzni. Kromě prvních třech míst v každé kategorii bylo uděleno i 6 zvláštních cen a 3 divácké ceny.

Slavnostního vyhlášení cen se 26. května 2016 zúčastnil hejtman Václav Šlajs, radní Jaroslav Šobr, prorektor ZČU Ladislav Čepička a ředitel Techmania Science Center Vlastimil Volák. „Doufám, že je mezi vámi budoucí Emil Škoda, František Křižík nebo Josef Hlávka," řekl hejtman v úvodu a dodal: „Pracemi, které jste do soutěže přihlásili, reprezentujete nejen sebe a školu, ale dáváte také motivaci ostatním ke studiu techniky. Mladí lidé by se neměli bát studia techniky, protože v technice je budoucnost."

V rámci ocenění výrobků v soutěži „Řemeslo má zlaté dno" bylo předáno také ocenění studentovi Fakulty elektrotechnické ZČU v Plzni. Student Aleš Stupka obdržel cenu za závěrečnou bakalářskou práci - Teslův transformátor s audio modulací. Tato práce vznikla jako závěrečná bakalářská práce na Fakultě elektrotechnické ZČU v Plzni. Později byl její druhý exemplář vyroben pro Regionální inovační centrum elektrotechniky. Podstatou práce bylo navrhnout a zkonstruovat funkční prototyp zařízení a vyrobit mechanickou konstrukci. Zařízení bylo úspěšně oživeno s maximálním příkonem 2600W, vyfoceno termokamerou, vyhodnoceny případné škodlivé účinky pro člověka. Zároveň byli za reprezentaci Plzeňského kraje na místě oceněni také žáci, kteří dosáhli výborných výsledků v mezinárodních nebo celostátních soutěžích odborných dovedností v technických oborech ve školním roce 2015/2016.

 

     

                          

     

Soubory ke stažení