Týden nabitý soutěžemi na SŠ informatiky a finančních služeb

18. dubna 2017 08:41, aktualizováno 07:41, Petra Olivková

Poslední březnový týden byl ve Střední škole informatiky a finančních služeb v Plzni doslova nabitý soutěžemi. Především to byl 7. ročník Celorepublikové soutěže poštovních dovedností, který probíhal od úterý 28. 3. do čtvrtka 30. 3. 2017, a pátek 31. 3. 2017, který patřil 25. ročníku Celostátní matematické soutěže.

Soutěž poštovních dovedností pořádá každoročně jedna ze škol sdružených v Asociaci středních škol informačních technologií, telekomunikací, peněžnictví, poštovnictví a logistiky ve spolupráci se státním podnikem Česká pošta. Tento rok se organizace ujala Plzeň, jmenovitě Střední škola informatiky a finančních služeb, která jako jediná v Plzeňském kraji má poštovnictví a související logistiku ve své vzdělávací nabídce.

Tříčlenné týmy žáků deseti škol z celé republiky soutěžily ve třinácti soutěžních disciplínách, které byly plně v režii České pošty, s. p. Ať už to byla zábavná razítkovací štafeta, orientace v poštovních podmínkách, všeobecný test, práce na přepážce, Geo-challange, poštovní aktivity či „jen“ reklamní slogan. U některých disciplín se soutěžící opravdu zapotili  - skákání v poštovním pytli či doručování zásilek na čas vyžadovalo fyzickou připravenost. První místo v soutěži vybojovali „pošťáci“ z Olomouce, druzí byli Opavští a na třetím místě se umístil domácí plzeňský tým. Vítězové získali cenné diplomy a hodnotné ceny, které do soutěže věnovala Česká pošta, s. p.

Povinností pořádající školy bylo zajistit podmínky pro zdárný průběh soutěže, od stravování, ubytování, dopravy, až po zajímavý doprovodný program. Hosté z celé republiky měli možnost mimo jiné navštívit unikátní program interaktivních exponátů v Techmania Science Center Plzeň, kde také zhlédli film ve 3D Sen o létání a Volný pád z výšky 40 km. „Byl to nezapomenutelný zážitek“, shodli se soutěžící i pedagogové.

A když soutěžit, tak soutěžit. Po skončení poštovní soutěže se Střední škola informatiky a finančních služeb 31. 3. 2017 stala jedním z 22 soutěžních středisek 25. ročníku Celostátní matematické soutěže, kterého se zúčastnila rovná stovka žáků z 11 středních odborných škol z celého Plzeňského kraje.  Soutěžili v sedmi kategoriích: I. – III. kategorie je pro žáky učebních oborů a  kategorie IV. – VII. pro žáky studijních oborů. Výsledky jsou zveřejňovány během měsíce na stránkách Jednoty českých matematiků a fyziků, která tuto soutěž od počátku čtvrtstoleté historie organizuje. Přejeme všem soutěžícím z Plzeňského kraje, aby se v obrovské konkurenci z celé republiky opět umístili na předních místech!

Střední škola informatiky a finančních služeb, Plzeň, Klatovská 200 G se své role organizátora významných republikových soutěží zhostila výborně. Děkujeme všem, kteří se na bezproblémové realizaci soutěží podíleli, zejména Plzeňskému kraji, který soutěže finančně podpořil.