Technika má zlaté dno - vyhodnocení

obrazek
24. října 2016 08:56, aktualizováno 21. listopadu 2018 10:37, Petra Olivková

4. ročník soutěže Technika má zlaté dno vyhlášené Plzeňským krajem se konal 19. října 2016 v kinosále SOU elektrotechnického Plzeň, Vejprnická 56. Zatímco v předchozích letech žáci tvořili plakáty propagující technické vzdělávání, tentokrát pracovali se stavebnicemi Merkur 8 a Boffin 750. Přihlášených 16 týmů tvořili vždy dva žáci střední školy a dva žáci partnerské základní školy, podmínkou byla jedna dívka ze základní školy.

Úkolem soutěžních družstev bylo sestavení modelu funkční elektrické pily s automatickým vypnutím pohonu pily a akustickou signalizací po přeříznutí materiálu. Dalším požadavkem bylo, aby pila měla regulaci rychlosti pohonu řezání a umožňovala šikmé řezy. Praktickým úkolem pak bylo sestavení rámečku s logem škol z nařezaného materiálu. Na toto náročné zadání měli účastníci časový limit 4 hodiny a k dispozici jim byli tři odborní poradci a osmičlenný pomocný tým složený z pedagogů a žáků SOU elektrotechnického. Pro pedagogický dozor ze zúčastněných škol byl mezitím připraven program v Techmania Science Centru.

Týmy žáků byly rozděleny do dvou kategorií, a to gymnázia a maturitní obory a zvlášť učební obory. Na soutěž dohlížela hodnotící komise složená ze zástupců Krajského úřadu Plzeňského kraje, Západočeské univerzity v Plzni a Svazu průmyslu a dopravy, která soutěžícím přidělila body podle předem stanovených kritérií. Vítězové si pak z rukou zástupců Plzeňského kraje jednotlivě převzali diplomy a poukázky na nákup elektroniky v hodnotě 3 000 korun (1. místo), 2 000 korun (2. místo) a 1 000 korun (3. místo) a stejně jako ostatní pak také dárkové tašky s upomínkovými předměty.

Vítězné týmy – kategorie gymnázia a maturitní obory:

  1. místo
    Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická, Plzeň
    + Masarykova základní škola Plzeň, Jiráskovo náměstí 10
  2. místo
    Střední průmyslová škola dopravní, Plzeň + 20. základní škola Plzeň
  3. místo
    Střední průmyslová škola strojnická a SOŠ profesora Švejcara, Plzeň
    + Základní škola Štěnovice

Vítězné týmy – kategorie učební obory:

  1. místo
    Střední průmyslová škola, Tachov-Světce + Základní škola Tachov, Zárečná 1540
  2. místo
    Střední odborné učiliště elektrotechnické, Plzeň + 15. základní škola Plzeň
  3. místo
    Střední škola, Bor + Základní škola, Bor, okres Tachov

Fotogalerie:

   

   

   

   

   

   

    

   

   

Soubory ke stažení