Studenti gastronomických škol Evropského regionu Dunaj – Vltava soutěžili v Plzni

obrazek
20. září 2019 07:28, aktualizováno 06:28, Bc. Eva Mertlová

V sobotu 14. září 2019 se na náměstí Republiky v Plzni uskutečnilo závěrečné kolo mezinárodní kuchařské soutěže středních škol s názvem "Vaříme to SLOW FOOD II", kterou připravil a zrealizoval Plzeňský kraj a občanské sdružení ENVIC.

Široká veřejnost tak byla svědkem ojedinělé soutěže, kdy tříčlenné týmy studentů sedmi středních gastronomických škol z Plzeňského kraje, bavorského Viechtachu a rakouského Amstettenu vařily z regionálních produktů Plzeňského kraje. 

"Právě přeshraniční prvek je na celé soutěži pověstná třešnička na dortu. Plzeňský kraj dlouhodobě spolupracuje s německými i rakouskými kolegy v oblasti gastronomie i regionálního rozvoje," zmínil Ivo Grüner, náměstek hejtmana pro oblasti regionálního rozvoje, fondy EU a informatiku.

Fotogalerie

     

Soutěžní týmy studentů musely za 110 minut připravit 4 porce tříchodového menu. Výsledky vaření hodnotila pětičlenná porota složená ze špičkových šéfkuchařů, dorazili dokonce i současní nebo bývalí členové Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.  Návštěvníci mohli soutěžní týmy pozorovat v otevřených kuchyních, díky tomu se tak ocitli přímo uprostřed veškerého dění.

Ve vyrovnaném souboji nakonec zvítězila bavorská Hotelberufsschule Viechtach, následována Střední školou Horažďovice, třetí místo obsadila Střední škola zemědělská a potravinářská Klatovy. Další soutěžní týmy přijely z Hotelové školy v Plzni, ze Středního odborného učiliště Domažlice, SOŠ a SOU Horšovský Týn a z rakouského Amstettenu (HLW Amstetten).
Jak podotkli členové odborné poroty: "Poděkování patří všem soutěžícím, stejně jako jejich pedagogům, kteří je celou přípravou na soutěž doprovázeli. Účastníci  věnovali akci svůj volný čas, sebrali odvahu porovnat své dovednosti s ostatními kolegy, měli zájem posunout se dále, něco nového se naučit."  Jednotlivým týmům se dostalo také možnosti získat zpětnou vazbu a cenné rady od profesionálních kuchařů, kteří mají zkušenosti z mezinárodních soutěží. 

   

 Součástí akce byly také tradiční Plzeňské farmářské trhy či škola čepování piva Pilsner Urquell. Plzeňský kraj se dlouhodobě snaží o propagaci a podporu využívání kvalitních regionálních produktů a surovin.