Sportovní klání zdravotně postižených ve stolním tenise

obrazek
12. dubna 2019 10:23, aktualizováno 09:23, Mgr. René Zeithaml

V mezigeneračním a dobrovolnickém centru TOTEM se uskutečnilo 9. března 2019 sportovní klání zdravotně postižených ve stolním tenise (lidově ping-pong). Každoročně se členové, nečlenové a přátelé zdravotně postižených sdružených i nesdružených v klubu CK Kid setkávají na sportovní akci Ping-pong plác. Všichni, kdo mají rádi tento sport a rádi si plácnou pálkou do malého míčku, se rádi účastní tohoto zábavného sportovního klání. CK Kid je cestovní klub invalidních dobrodruhů, který sdružuje zdravotní postižené a jiné členy i nečleny mající méně i více omezený tělesný pohyb. Pořádají kulturní, sportovní a výletní akce pro zájemce z okruhu zdravotně postižených, i těch dříve narozených společně s dobrovolníky z řad tělesně zdatných.

I já se ráda účastním akcí pořádaných tímto klubem a tak jsem se vydala si trochu zasportovat. Účast byla hojná a organizátoři této akce měli napilno, aby vše zvládli. Ale manželé Netrvalovi a jejich syn se úkolu zhostili výborně. Snažili se zorganizovat soutěž tak, aby si všichni účastníci co nejvíce zasportovali. První kolo se rozlosovalo náhodným výběrem jmen napsaných na kouscích papírků a každý si vylosoval číslo hracího stolu a tím skupinu, kde bude hrát. Během turnaje se vystřídalo hodně soutěžících – na vozíku, o berlích, chodící i zrakově postižení, včetně i těch bez jakéhokoliv handicapu. Pokud se stalo, že účastník byl na vozíku a soupeř byl bez handicapu – samostatně chodící, chodící hráč seděl při hře na židli nebo také na vozíku, aby síly byly vyrovnány. Do semifinále se probojovali ti nejšikovnější, a mezi nimi se rozhodlo o postupujících do finále. První tři nejúspěšnější finalisté byli nakonec ohodnoceni a byly jim předány ceny.

Nechybělo ani bohaté občerstvení, výborný gulášek, párečky, sladké koláčky a účastníci si mohli taktéž zakoupit pití všeho druhu.

Po skončení tohoto sportovního klání se uzpůsobil sportovní prostor tanečnímu parketu a zahrála country kapela Vandr boys s Oldou Netrvalem v čele.

Dopravu na místo klání a po té i následný rozvoz účastníků zajišťovalo vozidlo CK Kid s nakládací plošinkou pro vozíky.

Jsme rádi, že se můžeme účastnit i my zdravotně postižení různých společenských a sportovních akcí a využívat svůj volný čas smysluplně a zábavně.

Autor článku: Radka Kratochvílová

Fotogalerie: