SOŠ a SOU Horšovský Týn patří 3. místo v celostátní soutěži

obrazek
12. dubna 2019 09:00, aktualizováno 08:00, Petra Olivková

Ve dnech 4. a 5. dubna 2019 probíhal na Střední zemědělské a zahradnické škole v Olomouci 21. ročník celostátní soutěže odborných dovedností žáků zemědělských škol oboru Agropodnikání. Letos se zúčastnilo 25 středních škol z celé ČR, přičemž každá škola mohla nominovat pouze jednoho soutěžícího ze 4. ročníku.

Celá soutěž je rozdělena do dvou částí, a to na část praktickou a teoretickou. Praktická část soutěže zahrnuje poznávání hnojiv, osiv, chorob, škůdců, plevelů, plemen, krmiv, strojů a strojních součástí. Dále pak výpočty z oblasti rostlinné, živočišné výroby a ekonomiky a seřizování mechanizačních prostředků. Teoretickou část tvoří testy z pěstování rostlin, chovu hospodářských zvířat, zemědělské mechanizace a ekonomiky.

V letošním roce se nám podařilo získat zatím nejlepší výsledek, neboť našemu zástupci, Milanu Pinkerovi, se podařilo přivézt domů hned tři poháry. Nejdříve vybojoval 1. místo v praktické části, pak 3. místo v teoretické a po sečtení všech bodů se celkově umístil na 3. místě. Navíc je nutno poznamenat, že výkony soutěžících na prvních třech místech byly velice vyrovnané, protože celkový vítěz soutěže porazil Milana o pouhé 2 body. Celá akce probíhala ve velice přátelské atmosféře nejen mezi soutěžícími, ale i jejich doprovodem a vše nepochybně podpořilo i krásné prostředí starobylé olomoucké školy a areálu praktického vyučování v Bohuňovicích. Pro všechny byla připravena také prohlídka města a k uvolnění napomohl i bowlingový turnaj.

Za účast Milanovi děkujeme, k jeho úspěchu moc blahopřejeme, a protože ho za nedlouho čeká maturitní zkouška, přejeme mu, aby se mu při ní dařilo stejně dobře jako v Olomouci!

Ing. Miluše Fousová
ředitelka SOŠ a SOU, Horšovský Týn, Littrowa 122