Realizace projektu „Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji“ byla ukončena

obrazek
07. září 2015 14:25, aktualizováno 13:25, Mgr. Petr Duda

V červenci skončila realizace projektu „Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji“, a proto by bylo dobré zrekapitulovat, co projekt školám, žákům a pedagogům přinesl. Velký přínos lze sledovat zejména ve výrazné modernizaci učeben, laboratoří či dílen odborného výcviku a jejich vybavení moderními pomůckami na jednotlivých partnerských školách zapojených do projektu. Tím došlo ke zkvalitnění podmínek pro studium technických a přírodovědných oborů. Nově zrekonstruované učebny také byly využívány žáky základních škol, kteří zde absolvovali povinnou výuku v podmínkách, které jim základní školy nemohou poskytnout. V rámci projektu byly také realizovány volnočasové aktivity. Pro žáky středních škol bylo připraveno 40 kroužků a pro žáky základních škol 29 kroužků. Zejména u žáků základních škol byl zaznamenán velký zájem o jednotlivé kroužky.

Projektové aktivity měly význam také pro pedagogické pracovníky partnerských škol. V průběhu realizace projektu pro ně bylo na jednotlivých školách uspořádáno 10 setkání metodiků a 2 celokrajské setkání metodiků v Plzni. Na těchto setkáních školy prezentovaly své projektové aktivity a zkušenosti načerpané v průběhu realizace projektu. V následné diskusi projevili pedagogové spokojenost s prací s nově pořízenými pomůckami a kladně hodnotili větší zájem žáků o výuku při používání nových metod a technologií s možností propojit teoretickou část výuky s praxí. Dvakrát za dobu realizace byly také uskutečněny Ručičky kraje. Tato akce byla celokrajským setkáním partnerských škol na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje. Jednotlivé obory zde formou expozic prezentovaly své produkty, které vytvořili žáci středních škol a spolupracujících základních škol v rámci projektových aktivit. Akce se setkala s velkým zájmem ze strany škol i veřejnosti.

Na konci realizace projektu vypracovaly partnerské školy Evaluační zprávy, ve kterých zhodnotily jednotlivé klíčové aktivity realizované v průběhu projektu. Tyto zkušenosti a příklady dobré praxe zapojených partnerských škol získané v rámci jednotlivých klíčových aktivit, byly následně shrnuty v Příručce dobré praxe. Příručka dobré praxe je zveřejněna na těchto internetových stránkách projektu.

Projekt „Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji“ byl realizován od 1.9.2013 do 31.7.2015. Zapojilo se do něj 18 partnerských středních škol a na ně bylo navázáno dalších 75 základních škol. Výše dotace činila 95 938 495,63 Kč.

Soubory ke stažení