Publikace „Lidová architektura. Vesnické památkové rezervace a zóny, krajinné památkové zóny v Plzeňském kraji“

18. dubna 2005 13:34, aktualizováno 08. února 2012 11:34, Mgr. Pavlína Steidlová

 

Plzeňský kraj ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, územním odborným pracovištěm v Plzni vydal v závěru roku 2004 publikaci „Lidová architektura. Vesnické památkové rezervace a zóny, krajinné památkové zóny v Plzeňském kraji“.

Obsahem publikace je souhrn stavebního vývoje lidového stavitelství a stavu zachování lidové architektury v oblasti Plzeňského kraje, včetně prezentace široké škály půdorysných typů popisovaných sídel. V druhé části publikace naleznete abecedně řazené popisy jednotlivých rezervací a zón, text doplňují dobové i současné fotografie, kresby a především aktualizované mapové podklady.

Cílem publikace je rozšířit povědomí obyvatel kraje, zejména pak obcí a jejich představitelů s vyhlášenými vesnickými památkovými rezervacemi a zónami a krajinnými památkovými zónami o smyslu ochrany historického stavebního lidového fondu a také o problematice jeho obnovy. 

        Publikaci je možné zakoupit v některých zřizovaných kulturních organizacích Plzeňského kraje (přehled zde, doporučená cena 150,- Kč). V případě zájmu ze strany odborníků a pracovníků v oblasti památkové péče lze knihu poskytnout po přechozí domluvě zdarma (Bc. Alena Svobodová).

 

 

 Titulní strana, foto Horní Jadruž, náves