První ročník soutěže Technika má zlaté dno zná své vítěze

obrazek
08. ledna 2014 07:36, aktualizováno 21. listopadu 2018 08:43, Bc. Petra Síbalová

Své vítěze má motivační soutěž pro žáky středních škol vyhlášená letos poprvé Plzeňským krajem pod názvem Technika má zlaté dno. Na téma Jak podpořit zájem o technické obory? zpracovávalo třicet devět žáků z pěti středních škol plakáty a prezentace. Tvůrci tří nejlepších plakátů a jedné prezentace ve středu 18. prosince na Krajském úřadě Plzeňského kraje převzali z rukou náměstka hejtmana pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Jiřího Stručka pamětní listy a tablety.


Zástupci škol a ocenění žáci se sešli na krajském úřadě.

Nejen řemeslo, ale i technika má zlaté dno, přesněji řečeno technické obory, po nichž je ze strany zaměstnavatelů velká poptávka a jejichž studiem si žáci mohou zajistit pracovní místo. Nově vyhlášenou soutěží chce Plzeňský kraj upozornit na perspektivu těchto oborů a zvýšit zájem o jejich studium.

Pro letošní rok měla soutěž Technika má zlaté dno téma Jak podpořit zájem o technické obory v Plzeňském kraji? Žáci a žákyně středních škol mohli na krajský úřad až do 11. listopadu zasílat samostatně vytvořený plakát, multimediální aplikaci, webové stránky, hru, soutěž, prezentaci apod. Povoleny byly pouze konzultace s pedagogem.

Z devětatřiceti prací žáků z pěti středních škol vybrala komise tři nejlepší plakáty a jednu prezentaci. Tablet za plakát si tak dnes z krajského úřadu odnesla Kateřina Kroupová ze Střední průmyslové školy stavební v Plzni, Kateřina Zavadilová z plzeňské Integrované střední školy živnostenské a Martin Cink ze Střední průmyslové školy stavební v Plzni a oceněna byla také prezentace Dominiky Majerové ze Střední průmyslové školy stavební v Plzni.


Plakát žákyně Integrované střední školy živnostenské v Plzni Kateřiny Zavadilové .


Technika má zlaté dno - podle Michala Cinka ze Střední průmyslové školy stavební.

„Chtěli jsme, aby sami žáci přemýšleli o tom, jak technické obory propagovat. Oceněné plakáty i prezentace jsou velmi zdařilé,“ hodnotí náměstek hejtmana pro školství, sport, kulturu a cestovní ruch Jiří Struček, který je přesvědčen, že v dalších letech bude, stejně jako v případě rukodělné soutěže Řemeslo má zlaté dno, účastníků soutěže přibývat.


(zleva) Kateřina Zavadilová, náměstek hejtmana Jiří Struček, Kateřina Kroupová, Michal Cink, Dominika Majerová

Úspěšné práce pro podporu technického vzdělávání na základních školách jsou zveřejněny v níže přiložené prezentaci.

Soubory ke stažení