Přijetí a ocenění nejúspěšnějších žáků ve školních soutěžích

obrazek
02. října 2014 09:49, aktualizováno 08:49,

Nejúspěšnější žáky z celostátních a mezinárodních kol předmětových, řemeslných a uměleckých soutěží přijal a ocenil hejtman Plzeňského kraje, pan Václav Šlajs, a náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015, pan Jiří Struček, dne 26. září 2014. Pozváni byli mimořádně nadaní žáci, jejich pedagogové a ředitelé škol. Přijetí bylo spojeno s vyhodnocením dotačního programu Plzeňského kraje TALENT 2014.

Ocenění žáci, jejich pedagogové a ředitelé škol (předmětové a odborné soutěže)

Ocenění žáci v uměleckých soutěžích

A kdo byl tím úplně nejúspěšnějším? Žák Gymnázia, Plzeň, Mikulášské nám. 23, Martin Hora, který přivezl bronzovou medaili z Mezinárodní matematické olympiády konané v jihoafrickém Kapském Městě a stříbro ze Středoevropské olympiády v informatice z Chorvatska. V celostátním kole Fyzikální olympiády obsadil 3. místo. Se svou prací „Modelování proudění krve v portálním řečišti“ byl navržen do soutěže o cenu České hlavičky, získal cenu nadačního fondu Česká hlava a v oboru Matematika ústředního kola SOČ s touto prací obsadil 4. místo.

Hejtman Plzeňského kraje a jeho náměstek s Matinem Horou

Ocenění žáci v předmětových olympiádách vysoutěžili pro své školy finanční prostředky z dotačního programu Plzeňského kraje TALENT 2014. Cílem programu je podporovat a rozvíjet talent a zájem žáků středních škol o přírodovědné, společenskovědní a jazykové obory, rozvíjet péči o nadané děti a mládež ve středních školách a zlepšovat materiální vybavení středních škol pro práci s nadanými žáky. Jednalo se o střední školy, jejichž žáci se umístili na 1. až 3. místě v celostátních kolech a na medailových pozicích v mezinárodních kolech předmětových soutěží proběhlých ve školním roce 2013/2014. Celkem bylo rozděleno 270 tisíc Kč. Středním školám jsou hrazeny výdaje za nákup učebních pomůcek, vybavení specializovaných učeben, spotřebního materiálu a odborné literatury.

Nejvyšší částku z dotačního programu TALENT 2014 získalo díky Martinu Horovi Gymnázium, Plzeň, Mikulášské nám. 23. Dalšími příjemci finančních prostředků byly: Gymnázium Jaroslava Vrchlického, Klatovy, Národních mučedníků 347 (Středoškolská odborná činnost - SOČ), Gymnázium J. Š. Baara, Domažlice, Pivovarská 323 (Astronomická olympiáda a SOČ), Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 (SOČ), Gymnázium a Střední odborná škola, Plasy (Soutěž v německém jazyce).

Předání šeku řediteli Gymnázia, Plzeň, Mikulášské nám. 23

Nejhodnotnější výsledky žáků škol z Plzeňského kraje na celostátní a mezinárodní úrovni naleznete zde.