Pracovní soustředění klientů projektu Krok do života 1

obrazek
15. února 2012 22:25, aktualizováno 21:25, Mgr. Jana Dvořáková

Pracovní soustředění klientů projektu Krok do života 1

V době od 22. 6. 2011 do 26. 6. 2011 proběhlo pětidenní soustředění pro 19 klientů. Na toto soustředění byli vybráni klienti, kterých se odchod z DD bezprostředně týká.

Pozornost byla věnována mezilidské komunikaci v různých situacích a intenzivní získání dovedností správného a smysluplného využití času. Příprava klientů proběhla prostřednictvím přehrávaných modelů jednotlivých životních situací klientů, jako například jednání na pracovním nebo obecním, resp. městském úřadu, přijímací pohovor se zaměstnavatelem, jednání v bance a dalších institucích.

Klienti se seznámili i se zásadami společenského chování či proberou možné způsoby jednání s vrstevníky. Do programu semináře byl zařazen také nácvik řešení mimořádných tísňových či obtížných situací v životě jako je přivolání lékaře, ohlášení, požáru či nehody. Klienti se opět pomocí modelových scének naučili správně reagovat.

Téma: Sociální média – jejich problematika, patologické jevy - kyberšikana, apod.Dalším tematickým okruhem bylo získání znalostí v oblasti sociálního zabezpečení (postup při řešení ztráty zaměstnání, dávky státní sociální podpory, hmotná nouze - příklady z praxe).

Dalším okruhem bylo usnadnit orientaci v oblasti finanční gramotnosti – např. rizika zadluženosti, exekuce, rozpočet domácnosti a jeho řízení, kalkulačka osobního rozpočtu, reklama-klamavá reklama atd.

Dále byli klienti seznámeni s principy ochrany zdraví a zásadami první pomoci (prevence zdravotních a psychických potíží, stres a jeho projevy, zdravý životní styl, výchova k partnerství, zásady bezpečného sexu, základní znalosti při poskytování první pomoci).

Na program soustředění bylo zařazeno také téma prevence závadového chování a kriminality (šikana, drogová a jiná závislost, vandalismus, násilná kriminalita, trestní odpovědnost, prokazování totožnosti, ochrana před protiprávním jednáním jiných, postup při oznámení podezření ze spáchání trestného činu, seznámení s legislativou - příklady z praxe).

Jednotlivé tematické okruhy semináře zabezpečili odborní lektoři. Na programu participovali spec. ped. i kom. pracovníci. Součástí soustředění byly také vhodně zvolené volnočasové aktivity realizované prožitkovou formou, dále lanové aktivity.Pracovníci projektu využili získané poznatky z průběhu soustředění pro vyladění tvořených, resp. inovovaných vzdělávacích programů klíčových aktivit 001 a 002.